Oslobođenje: Predloženi nacrt budžeta Republike Srpske za 2009. iznosi 1.670.000.000 KM i veći je za šest posto u odnosu na rebalans budžeta, saopštio je juče ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić.

Sindikat protiv zamrzavanja plata

Predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova Duško Jandrić rekao je da nije saglasan s predloženim nacrtom budžeta iz socijalnih razloga, zamjerajući što se zamrzavaju plate u narednoj godini, “čime se dovodi u pitanje realizacija zadataka MUP-a RS-a“. Obraćajući se poslanicima Jandrić je rekao da ovaj sindikat nije konsultovan prilikom pripreme nacrta budžeta.

On je u uvodnom obraćanju poslanicima na posebnoj sjednici Narodne skupštine  RS-a u Banjoj Luci, obrazlažući nacrt budžeta za narednu godinu, pojasnio da njegov sadržaj čine domaći prihodi od 1.616.000.000 KM, finansiranje po osnovu primljenih otplata datih  zajmova krajnjim korisnicima i inostrani krediti od 54 miliona KM, dok se ukupni rashodi  u iznosu 1.435.400.000 KM odnose na domaću budžetsku potrošnju.

„Za penzije političara se izdvaja 160 miliona KM, a u idućoj godini za njih će biti potrebno 292 miliona KM“, precizirao je Rakulj. Iz tih razloga, tvrdi on, u 2009. godini će nedostajati 60 miliona KM za isplatu penzija.

Očekivano rasprava o budžetu podijelila je i vlast i opoziciju, a njegovom visinom i načinom raspodjele sredstava nezadovoljni su sindikati i predstavnici penzionera.

Penzioneri idu na sud

Udruženje penzionera RS-a tužit će redovnom i Ustavnom sudu RS-a sve one koji su učestvovali u pripremi nacrta budžeta RS-a, jer smatra da je on diskriminatorski, nekorektan i nepravedan prema penzionerima, najavio je predsjednik ovog udruženja Rade Rakulj. Rakulj smatra da je ovaj akt nepravedan posebno prema penzionerima koji su radom otišli u penziju“, a koji se potkradaju tako što je RS dala pravo za oko 61.000 penzionera koji to pravo nisu stekli iz rada“. Riječ je o penzijama boraca iz proteklog rata, porodicama poginulih i nestalih boraca i korisnicima raznih drugih prava, kojih je ukupno devet, a koja se ne mogu ni u 50 posto potreba finansirati sredstvima koja RS obezbjeđuje budžetom, pa se, tvrdi on, sredstva prelivaju od doprinosa, odnosno onog dijela koji je namijenjen penzionerima rada.

Predsjednik Skupštine Igor Radojičić ocijenio je da je nacrt budžeta RS-a za 2009. optimistična varijanata, jer predviđa rast prihoda od šest posto u uslovima globalne ekonomske i finansijske krize. 

“Budžet je ambiciozan, jer je teško predvidjeti mogućnost nekog optimalnog privrednog rasta, a realno je očekivat probleme, prije svega, sa trgovinom, prometom i proizvodnjom, od kojih i dolazi dobar dio zahvata za budžet“, rekao je on novinarima.

Optimistična predviđanja, pojasnio je Radojičić, bazirana su na početku rada Rafinerije nafte u Banskom Brodu, od koje se  očekuje značajni finansijski efekti, kao i od uvođenja reda u oblasti igara na sreću nakon donošenja novog zakona, te od efekata fiskalizacije i bolje kontrole tokova robe.

On je naveo da će se, zbog globalne ekonomske krize, koja će vjerojatno zahvatiti tržište RS-a i BiH, problemi pojaviti u proizvodnji i trgovini jer su predviđanja da će doći do značajnog pada prometa u prvoj polovini iduće godine, što bi značilo i pad prihoda.

Govoreći o rashodima, Radojičić je rekao da su oni u okviru proklamovane štednje, što znači da će se pokušati zadržati postojeći nivo primanja, ali da će biti „kresanja“ materijalnih troškova, investicija, rekonstrukcionog održavanja, nabavke opreme i slično.