Ослобођење: Предложени нацрт буџета Републике Српске за 2009. износи 1.670.000.000 КМ и већи је за шест посто у односу на ребаланс буџета, саопштио је јуче министар финансија РС-а Александар Џомбић.

Синдикат против замрзавања плата

Предсједник Синдиката радника унутрашњих послова Душко Јандрић рекао је да није сагласан с предложеним нацртом буџета из социјалних разлога, замјерајући што се замрзавају плате у наредној години, “чиме се доводи у питање реализација задатака МУП-а РС-а“. Обраћајући се посланицима Јандрић је рекао да овај синдикат није консултован приликом припреме нацрта буџета.

Он је у уводном обраћању посланицима на посебној сједници Народне скупштине РС-а у Бањој Луци, образлажући нацрт буџета за наредну годину, појаснио да његов садржај чине домаћи приходи од 1.616.000.000 КМ, финансирање по основу примљених отплата датих зајмова крајњим корисницима и инострани кредити од 54 милиона КМ, док се укупни расходи у износу 1.435.400.000 КМ односе на домаћу буџетску потрошњу.

„За пензије политичара се издваја 160 милиона КМ, а у идућој години за њих ће бити потребно 292 милиона КМ“, прецизирао је Ракуљ.

Из тих разлога, тврди он, у 2009. години ће недостајати 60 милиона КМ за исплату пензија.Очекивано расправа о буџету подијелила је и власт и опозицију, а његовом висином и начином расподјеле средстава незадовољни су синдикати и представници пензионера.

 

Пензионери иду на суд

Удружење пензионера РС-а тужит ће редовном и Уставном суду РС-а све оне који су учествовали у припреми нацрта буџета РС-а, јер сматра да је он дискриминаторски, некоректан и неправедан према пензионерима, најавио је предсједник овог удружења Раде Ракуљ. Ракуљ сматра да је овај акт неправедан посебно према пензионерима који су радом отишли у пензију“, а који се поткрадају тако што је РС дала право за око 61.000 пензионера који то право нису стекли из рада“. Ријеч је о пензијама бораца из протеклог рата, породицама погинулих и несталих бораца и корисницима разних других права, којих је укупно девет, а која се не могу ни у 50 посто потреба финансирати средствима која РС обезбјеђује буџетом, па се, тврди он, средства преливају од доприноса, односно оног дијела који је намијењен пензионерима рада.

Предсједник Скупштине Игор Радојичић оцијенио је да је нацрт буџета РС-а за 2009. оптимистична варијаната, јер предвиђа раст прихода од шест посто у условима глобалне економске и финансијске кризе.

“Буџет је амбициозан, јер је тешко предвидјети могућност неког оптималног привредног раста, а реално је очекиват проблеме, прије свега, са трговином, прометом и производњом, од којих и долази добар дио захвата за буџет“, рекао је он новинарима.

Оптимистична предвиђања, појаснио је Радојичић, базирана су на почетку рада Рафинерије нафте у Банском Броду, од које се очекује значајни финансијски ефекти, као и од увођења реда у области игара на срећу након доношења новог закона, те од ефеката фискализације и боље контроле токова робе.

Он је навео да ће се, због глобалне економске кризе, која ће вјеројатно захватити тржиште РС-а и БиХ, проблеми појавити у производњи и трговини јер су предвиђања да ће доћи до значајног пада промета у првој половини идуће године, што би значило и пад прихода.

Говорећи о расходима, Радојичић је рекао да су они у оквиру прокламоване штедње, што значи да ће се покушати задржати постојећи ниво примања, али да ће бити „кресања“ материјалних трошкова, инвестиција, реконструкционог одржавања, набавке опреме и слично.