Dnevni list: Zavod za statistiku Federacije već neko vrijeme vrši tehničke pripreme za popis stanovništva u Bosni i Hercegovini koji bi se trebao održati 2011., potvrdio je jučer direktor te agencije Derviš Đurđević.

On je kazao da su predstavnici entitetskih zavoda imali sastanak s predstavnikom državne Agencije za statistiku, te da su formirane radne skupine unutar svake od ovih institucija koje već rade na pripremi popisa.

Pripreme kao da je popis sutra

Napomenuo je da su trojica političkih lidera proteklog tjedna dogovorila da se popis održi 2011., međutim, da se s time još uvijek nisu složile ostale stranke, odnosno Parlament još uvijek nije usvojio adekvatne zakone.

„U  svakom slučaju, mi se za popis pripremamo kao da će on biti sutra, a na političarima je da dogovore kad će se on dogoditi i što će sve sadržavati“, kazao je Đurđević. Prema njegovim riječima, ukoliko se popis želi izvršiti 2011., onda se u taj proces što prije moraju uključiti i druge državne institucije.

„Parlamentarna  skupština što prije mora donijeti tri zakona, i to Zakon o popisu stanovništva, Zakon o financiranju tog popisa, kao i Zakon o registraciji“, kazao je Đurđević.

Uvjet na europskom putu

Podsjetimo da su Čović, Tihić i Dodik dogovorili da se popis stanovništva treba izvršiti 2011. i da sadržava sve nužne elemente prema Eurostatu, uključujući i pitanje etničke, vjerske i jezičke pripadnosti, pod uvjetom da popis iz 1991. i dalje bude osnova za nacionalnu zatupljenost u svim državnim, entitetskim, županijskim i općinskim institucijama do 2014. Nakon tog dogovora Vijeće ministara je zadužilo statističke institucije da započnu s pripremama za provođenje popisa. Usvajanje Zakona o popisu stanovništva uvjet je iz dokumenta Europsko partnerstvo. Prema akcijskom planu Vijeća ministara za provođenje obaveza iz Europskog partnerstva, ovaj Zakon trebao bi biti usvojen iduće godine.