Nezavisne novine: Vlada RS odlučila je da se premijeru, ministrima, te službenicima svih Vladinih institucija plate smanje za 10 odsto, najavio je juče Anton Kasipović, potpredsjednik Vlade.

Ovo smanjenje planirano je u skladu sa Nacrtom budžeta za 2009. godinu, ali s tim da će se sa smanjenjem plata krenuti već od novembarske plate.

"Iduća godina će biti godina štednje. Novim mjerama na smanjenju plata Vlada planira uštedjeti između dva i tri miliona KM na godišnjem nivou", kazao je Kasipović.

Vlada RS usvojila je u srijedu uveče Nacrt budžeta RS za narednu godinu u iznosu od 1.670.000.000 KM, što je više za 95 miliona ili šest odsto u odnosu na rebalans ovogodišnjeg budžeta.

Iz Ministarstva finansija tada je saopšteno da je Vlada prilikom izrade budžeta poštovala ranije utvrđene ciljeve da javnu potrošnju zadrži na nivou ispod 40 odsto u bruto domaćem proizvodu (BDP), a uvažene su i preporuke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Usvojen Nacrt strategije za suzbijanje korupcije

Vlada RS je naložila ministarstvima da u roku od 14 dana u Kabinet premijera Milorada Dodika dostave prijedloge i sugestije na Nacrt strategije za suzbijanje korupcije, koji je juče usvojen. "Vjerujemo da ćemo ponuditi odličan dokument iz kojeg bi proizašli posebni akcioni planovi za praktično sprovođenje strategije za suzbijanje korupcije u RS", rekao je Anton Kasipović.

U nacrtu budžeta jedino se povećanje plata od septembra naredne godine planira za osnovno i srednje obrazovanje i to za pet odsto. Za sve ostale budžetske korisnike predviđeno je ili smanjenje od deset odsto ili ostanak plata na istom nivou.

Potpredsjednik Vlade je najavio da će se čak raditi analiza o mogućnosti da se za deset odsto smanji broj Vladinih službenika.

"Vlada će preporučiti menadžmentu javnih preduzeća, kao i zajednicama lokalne uprave, da izvrše analizu kako bi se i kod njih utvrdile mogućnosti za umanjenje plata i smanjenje broja zaposlenih", kazao je Kasipović.

Kasipović je pojasnio da se još ne zna koliko bi ljudi moglo ostati bez posla i da će se to znati tek nakon provedene analize.

"Vlada zadužuje sve budžetske korisnike da u prva tri kvartala izvrše uštedu od jedan odsto u odnosu na budžetski okvir kako bi se ta sredstva u četvrtom kvartalu usmjerila u socijalnu sferu", rekao je Kasipović.

On je dodao da će Ranko Škrbić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, razgovarati sa predstavnicima sindikata u zdravstvu o redefinisanju Kolektivnog ugovora po pitanju plata.

Aleksandar Džombić, ministar finansija RS, rekao je i da je na jučerašnjoj sjednici usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, kojima je predviđen prelazak obračuna doprinosa sa neto na bruto princip. Umjesto dosadašnjih 42 odsto i dvije poreske stope od 10 i od 15 odsto, predviđeni su doprinosi i porezi od 38 odsto na bruto platu, odnosno doprinosi od 28 odsto i jedinstvena poreska stopa na dohodak od 10 odsto.