Nezavisne novine: Saglasnost o budućem uređenju BiH otklonit će glavne prepreke za integraciju zemlje u Evropsku uniju, izjavio je jučer Miroslav Lajčak, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, na prvoj sjednici Parlamenta za Evropu.

"Mora se postići saglasnost kako će zemlja biti uređena. To će otkloniti glavne prepreke i spriječiti odugovlačenje u procesu integracija. Dakle, posao parlamentaraca je da razriješe temeljno pitanje kakva BiH treba da bude i da istovremeno pruže biračima ono što oni žele, a to je brži i cjelovitiji proces evropskih integracija", rekao je Lajčak u obraćanju članovima državnog, entitetskih i parlamenta distrikta Brčko, okupljenih u Parlamentu za Evropu.

Prvoj od sedam planiranih sjednica Parlamenta za Evropu, koja je održana jučer u Sarajevu, prisustvovali su Pjer Mirel, direktor za zapadni Balkan u Generalnoj direkciji EK za proširenje, te evropski parlamentarac Edvard Kukan, koji je kao ministar vanjskih poslova i član parlamenta Slovačke sudjelovao u procesu pridruženja ove zemlje EU.

"Nije moguće govoriti o integraciji zemlje u EU ako za to ne postoji široki politički konsenzus. Mi smo u Slovačkoj imali upravo takav konsenzus. Nemoguće je naš recept prepisati u BiH, ali mislim da potpisivanje sporazuma između BiH i EU potvrđuje da i u vašoj zemlji postoji takav konsenzus", istakao je Kukan.

Mirel je naglasio da je politički dogovor predsjednika SDA, SNSD-a i HDZ BiH postignut u Odžaku dobar znak, te da je to prvi put da inicijativa i dogovor dolaze od samih političkih lidera iz BiH.

"Pozivam sve političke snage da iskoriste ovaj sporazum, dopune ga novim idejama i prošire na sva pitanja o kojima trenutno ne postoji konsenzus", rekao je Mirel.

Parlament za Evropu zasjedaće jednom mjesečno, a osnovan je s ciljem promocije uloge parlamentaraca u procesu evropskih integracija BiH. Dio je to šire politike EU koja želi da svi segmenti društva budu aktivni sudionici približavanja BiH Evropskoj uniji.