Nezavisne novine: Vijeće ministara BiH jednom mjesečno raspravljaće o napretku iz dokumenta Evropsko partnerstvo, a svaka tri mjeseca u tim raspravama sudjelovaće i entitetski premijeri.

Napredak izostao i u ekonomskom sektoru

Napredak je, prema ocjeni EK, izostao i u ekonomskom sektoru, gdje je uz pohvalu makroekonomskoj stabilnosti zemlje navedeno da BiH ne uspijeva čak ni osigurati jedinstvene standarde verifikacije proizvoda. EK je podsjetila da domaće vlasti nisu usvojile zakone o bankarskoj superviziji, obligacionim odnosima, stretegije za mala i srednja preduzeća, poljoprivredni i industrijski razvoj, "iako zemlja ima ambiciju biti dio jedinstvenog tržišta EU".

Rekao je ovo juče Osman Topčagić, direktor Direkcije za evropske integracije BiH, komentarišući najnoviji izvještaj o napretku naše zemlje prema EU.

"Vijeće ministara na sjednici u četvrtak upoznato je s obavezama iz Evropskog partnerstva. Prošli smo i kroz 25 spornih pitanja, te je zaključeno da bi svi problemi trebalo da budu rješavani kompromisom i dogovorom. Na sjednici detaljne rasprave o bilo kojem od pitanja iz Evropskog partnerstva nije bilo", rekao je Topčagić.

U najnovijem godišnjem izvještaju o napretku BiH prema EU, koji je Evropska komisija vlastima naše zemlje uručila u srijedu, korupcija je navedena kao rasprostranjen i ozbiljan problem, prosebno u organima vlasti BiH.

"BiH je napravila veoma mali napredak u unapređenju instrumenata za borbu protiv korupicije koja je veoma rasprostranjena i koja je ostala veliki problem, posebno u organima vlasti. BiH je potrebno poboljšanje antikorupcijskih zakona i više istraga o korupciji", navedeno je u ovom godišjem izvještaju.

Uz korupciju, "mlaka" borba protiv organiziranog kriminala također je istaknuta kao značajan problem, koje vlasti BiH ne rješavaju. Evopska komisija ocijenila je da je napravljen limitirani napredak u ovoj oblasti, ali da i dalje ostaje problem neusvajanja izmjena krivičnih zakona koje bi osigurale efikasnije procesuiranje slučajeva organiziranog kriminala.

"U reformi policije napravljen je određeni napredak, ali problem iscjepkanosti policijske strukture još nije rješen. Saradnja i razmjena podataka između agencija za provedbu zakona i dalje je slaba. Novi zakoni o policiji novouspostavljenim državnim policijskim tijelima nisu omogućili koordinacionu ulogu u odnosu na entitetske, kantonalne i policiju Brčko distrikta", piše u izvještaju.