Oslobođenje: Nakon kraće rasprave Dom naroda Parlamenta FBiH jučer je usvojio Zakon o sukobu interesa u organima vlasti, bez amandmana. Zakon je usvojen u istom tekstu u kojem ga je 14. oktobra prihvatio Zastupnički dom, što znači da može stupiti na snagu do početka provedbe izbornih rezultata, kako je od parlamentaraca i Vlade tražio visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak.

OHR pozdravio usvajanje zakona

OHR i EUSR pozdravljaju donošenje Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti Federacije BiH, koji je Dom naroda usvojio u hitnom postupku, prenosi Fena. Zakon je stupio na snagu u ključnom trenutku s obzirom na to da se njime uspostavlja sistem kontrole zvaničnika u FBiH prije potvrđivanja izbornih rezultata, ističe u saopćenju OHR. 

No, prije nego što su se izjasnili o Zakonu, izaslanici su usvojili zaključak šefa Kluba Bošnjaka Alije Begovića, prema kojemu se Ustavnopravno povjerenstvo Parlamenta FBiH i Vlada zadužuju da u roku od 60 dana pristupe njegovim izmjenama i dopunama.

Zaključak prije zakona 

U kuloarima Parlamenta FBiH ovo je protumačeno kao tek formalno usvajanje Zakona, pod pritiskom OHR-a.  U nekoliko navrata premijer FBiH Nedžad Branković apelirao je na izaslanike koji su uložili amandmane da ih povuku, kako se sa konačnim usvajanjem i primjenom ovoga zakona ne bi dodatno otezalo.

Klub Bošnjaka je potom povukao dva amandmana kojima je bilo predviđeno da postupak za utvrđivanje sukoba interesa ne provodi Središnje izborno povjerenstvo već povjerenstvo koga bi formirao Parlament FBiH.

Diskriminacija dužnosnika

Dom naroda odbio je amandman izaslanik Asima Kambera, na član Zakona o sukobu interesa prema kojem je definirano da izabrani dužnosnici, nositelji izvršne funkcije i savjetnici ne smiju obavljati dužnost ovlaštenih osoba u fondacijama i udrugama koje se financiraju iz proračuna bilo koje razine vlasti u iznosu većem od deset tisuća KM. Kamber je ustvrdio da su dužnosnici u FBiH ovom odredbom desetostruko diskriminiraniji od kolega u RS-u jer u tome entitetu zakonski limit vezan za iznos financiranja udruga iz proračuna je 100 tisuća KM.

Saša Magazinović iznio je primjedbu o nejasnoj definiciji “interesno povezane osobe sa nekim od dužnosnika“, gdje se spominju osobna, politička, ekonomska ili druga veza, bez posebnih preciziranja i objašnjenja.

Pudarićeva majica

Amandman delegata Svetozara Pudarića mada je dobio široku podršku u Domu, zbog intervencije premijera, također nije usvojen. Da jeste, njime bi se zabranilo davanje suglasnosti državnom službeniku za obavljanje dodatne djelatnosti koje su zabranjene izabranim dužnosnicima. Ovaj izaslanik ocijenio je da je jučer usvojeni zakon karikaturalan. Svoj stav Pudarić je iskazao i time što je bio obučen u majicu s junacima grupe TNT, iz kultnoga stripa Alan Ford.