Nezavisne novine: Savjet ministara BiH nakon deset mjeseci juče je odobrio isplatu naknada za rad u komisijama za polaganje stručnih i pravosudnih ispita.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH potvrdili su da u ovoj godini nijednom članu ovih komisija nisu isplatili naknadu, iako su redovno radili u ovim komisijama. Do zastoja isplate došlo je kada je Savjet ministara usvojio odluku koja je pooštrila kriterijume za formiranje komisija i isplate naknada članovima. Naknade za rad do sada su isplaćivane samo članovima komisija za izbor državnih službenika.

Odvojiti upravne odbore od komisija

Ministarstvo pravde BiH predložilo je kriterijume za određivanje visine i način isplate naknada za rad u upravnim, nadzornim odborima i radnim tijelima.U Ministarstvu finansija i trezora BiH sugerišu da se upravni odbori odvoje od radnih tijela, odnosno različitih komisija jer se upravna tijela često formiraju u skladu sa zakonima koji regulišu rad pojedinih institucija. Trenutno su naknade za rad u upravnim i nadzornim odborima bh. institucija regulisane internim aktima i velike su razlike u naknadama.

Prema jučerašnjoj odluci Savjeta ministara BiH, naknade za rad članova komisija za polaganje stručnog ispita su od 15 do 50 KM. Kandidati koji polažu ovaj ispit plaćaju 100, odnosno 400 KM i ovaj novac uplaćuje se u budžet institucija BiH. Naknade za rad članova Komisije za polaganje pravosudnog ispita su od 30 do 120 KM, a kandidati plaćaju za polganje ovog ispita 880 KM.

Ranije su iz Ministarstva finansija i trezora upozorili da su pod stalnim pritiscima jer iz svih institucija insistiraju da se formiraju različite komisije, te da se članstvu isplaćuju naknade za rad. Ovu situaciju trebala bi riješiti nova odluka na kojoj već nekoliko mjeseci rade u Ministarstvu pravde BiH, ali su u Ministarstvu finansija imali niz primjedbi na nacrt odluke. Jedna od primjedbi je da nema ni približne procjene koliko bi se godišnje novca izdvajalo za rad u komisijama.

"Sugeriramo predlagatelju da na bazi podataka iz prethodnog razdoblja izvrši procjene potrebnih sredstava za rad tijela koja imaju kontinuitet u radu", piše u mišljenju Ministarstva finansija.

Upravo su komisije za polaganje stručnih i pravosudnih ispita tijela koja imaju kontinuitet u radu, dok se javnim nabavkama bave institucije pojedinačno, a od iduće godine to će raditi Služba za zajedničke poslove institucija BiH.