Nezavisne novine: Budžet BiH za narednu godinu mogao bi biti povećan za oko 341 milion KM, navedeno je u nacrtu budžeta, koji je jučer Ministarstvo finansija BiH uputilo Vijeću ministara na usvajanje.

"Nacrtom je predviđeno da ukupni budžet institucija BiH iznosi oko 1,54 milijarde KM. Ukoliko bude usvojen u predloženom nacrtu, u odnosu na ovu godinu budžet za narednu bit će povećan za oko 341 milion KM", kazao je Fuad Kasumović, zamjenik ministra finansija i trezora BiH.

Nacrtom budžeta za finansiranje institucija BiH planirano je oko 1,16 milijardi, što je za oko 219 miliona KM više nego prošle godine. BiH će u 2009. godini platiti i oko 384 miliona KM vanjskog duga, što je, također, povećano za oko 122 miliona KM u odnosu na prošlu godinu.

"Porast vanjskog duga je očekivan jer rate uzetih kredita počinju pristizati sukladno ranije potpisanim ugovorima. Povećanje budžetske stavke za finansiranje državnih institucija proisteklo je iz naše obaveze da u procesu približavanja NATO za odbranu izdvojimo dva odsto od ukupnog BDP-a, te da kadrovski popunimo državne institucije, što je obaveza iz procesa evropskih integracija", pojašnjava Kasumović.

Dragan Vrankić, državni ministar finansija, jučer je pozvao na izbjegavanje politiziranja usvajanja budžeta institucija BiH.

"Apeliram na izbjegavanje politikantstva, a sve u cilju normalnog funkcioniranja državnih institucija, koje nažalost ni ove godine zbog kasnog usvajanja proračuna nisu mogle pratiti donesene planove. Očekujem punu odgovornost svih uključenih u ovaj proces kako bi proračun bio usvojen do konca ove godine", istakao je Vrankić.