Независне новине: Буџет БиХ за наредну годину могао би бити повећан за око 341 милион КМ, наведено је у нацрту буџета, који је јучер Министарство финансија БиХ упутило Вијећу министара на усвајање.

"Нацртом је предвиђено да укупни буџет институција БиХ износи око 1,54 милијарде КМ. Уколико буде усвојен у предложеном нацрту, у односу на ову годину буџет за наредну бит ће повећан за око 341 милион КМ", казао је Фуад Касумовић, замјеник министра финансија и трезора БиХ.

Нацртом буџета за финансирање институција БиХ планирано је око 1,16 милијарди, што је за око 219 милиона КМ више него прошле године. БиХ ће у 2009. години платити и око 384 милиона КМ вањског дуга, што је, такођер, повећано за око 122 милиона КМ у односу на прошлу годину.

"Пораст вањског дуга је очекиван јер рате узетих кредита почињу пристизати сукладно раније потписаним уговорима. Повећање буџетске ставке за финансирање државних институција проистекло је из наше обавезе да у процесу приближавања НАТО за одбрану издвојимо два одсто од укупног БДП-а, те да кадровски попунимо државне институције, што је обавеза из процеса европских интеграција", појашњава Касумовић.

Драган Вранкић, државни министар финансија, јучер је позвао на избјегавање политизирања усвајања буџета институција БиХ.

"Апелирам на избјегавање политикантства, а све у циљу нормалног функционирања државних институција, које нажалост ни ове године због касног усвајања прорачуна нису могле пратити донесене планове. Очекујем пуну одговорност свих укључених у овај процес како би прорачун био усвојен до конца ове године",  истакао је Вранкић.