Dnevni avaz: Građani u Federaciji BiH u proteklih deset dana iz banaka su podigli 81 milion maraka, kazao je pomoćnik direktora Agencije za bankarstvo FBiH Mustafa Brkić na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu povodom aktualnih kretanja na finasijskom tržištu.

Zahtjev Vijeću ministara

Direktor Agencije za osiguranje depozita BiH Josip Nevjestić kazao je da su poslali zahtjev Vijeću ministara BiH da se osigurani iznosi  na depozite građana povećaju na 15 hiljada maraka.

– Predsjedavajući Nikola Špirić rekao nam je da će ovaj zahtjev biti uvršten na sjednicu 22. oktobra i očekujemo da će iznos biti povećan – kazao je Nevjestić.

Porasle rezerve

Guverner Centralne banke (CB) BiH Kemal Kozarić istakao je da nema potrebe za ovakvim potezima, jer su komercijalne banke u našoj zemlji likvidne i sigurne.

– Situacija u BiH nije krizna, ali jeste prisutna  nervozna i smatramo da ona treba ići u pozitivnom smjeru, što se, prema našim podacima, i dešava. CBBiH je ubacila još 200 miliona eura gotovine i svakodnevno se unose određene količine, što znači da imamo dovoljno valute koju ćemo staviti na raspolaganje bankama – kazao je Kozarić.

Prema jučerašnjim podacima, rezerve CBBiH porasle su na 6,8 milijardi maraka koje se čuvaju na sigurnim mjestima u Evropi.

Kozarić je kazao da, ako dođe do neželjenih situacija, strane banke koje u BiH imaju banke kćerke lako mogu pomoći.

Upozorio je da se povlačenjem depozita iz banaka stvara dodatni problem. Zbog toga dolazi do smanjenja novca za plasmane i poskupljenja kapitala, blagog povlačenja kamatnih stopa i strožijih uvjeta za dobivanje kredita.

Povećane kamate

Izvršni direktor Udruženja banaka (UB) BiH Mijo Mišić kazao je da su indirektne posljedice već zahvatile našu zemlju i da su nastale strukturalne promjene kada je u pitanju povećanje kamatnih stopa.

– Blago su narasle kamatne stope kredita, a značajniji  rast kamatnih stopa bio je  na depozite, posebno na oročene na duži period, u iznosu od pet do sedam posto – kazao je Mišić.