Дневни аваз: Грађани у Федерацији БиХ у протеклих десет дана из банака су подигли 81 милион марака, казао је помоћник директора Агенције за банкарство ФБиХ Мустафа Бркић на јучерашњој конференцији за новинаре у Сарајеву поводом актуалних кретања на финасијском тржишту.

Захтјев Вијећу министара

Директор Агенције за осигурање депозита БиХ Јосип Невјестић казао је да су послали захтјев Вијећу министара БиХ да се осигурани износи  на депозите грађана повећају на 15 хиљада марака.

– Предсједавајући Никола Шпирић рекао нам је да ће овај захтјев бити уврштен на сједницу 22. октобра и очекујемо да ће износ бити повећан – казао је Невјестић.

Порасле резерве

Гувернер Централне банке (ЦБ) БиХ Кемал Козарић истакао је да нема потребе за оваквим потезима, јер су комерцијалне банке у нашој земљи ликвидне и сигурне.

– Ситуација у БиХ није кризна, али јесте присутна  нервозна и сматрамо да она треба ићи у позитивном смјеру, што се, према нашим подацима, и дешава. ЦББиХ је убацила још 200 милиона еура готовине и свакодневно се уносе одређене количине, што значи да имамо довољно валуте коју ћемо ставити на располагање банкама – казао је Козарић.

Према јучерашњим подацима, резерве ЦББиХ порасле су на 6,8 милијарди марака које се чувају на сигурним мјестима у Европи. Козарић је казао да, ако дође до нежељених ситуација, стране банке које у БиХ имају банке кћерке лако могу помоћи.

Упозорио је да се повлачењем депозита из банака ствара додатни проблем. Због тога долази до смањења новца за пласмане и поскупљења капитала, благог повлачења каматних стопа и строжијих увјета за добивање кредита.

Повећане камате

Извршни директор Удружења банака (УБ) БиХ Мијо Мишић казао је да су индиректне посљедице већ захватиле нашу земљу и да су настале структуралне промјене када је у питању повећање каматних стопа.

– Благо су нарасле каматне стопе кредита, а значајнији  раст каматних стопа био је  на депозите, посебно на орочене на дужи период, у износу од пет до седам посто – казао је Мишић.