Nezavisne novine: Politički direktori država članica Višegradske grupe zabrinuti su zbog zastoja u provođenju reformi u BiH, neophodnih za priključenje evropskim integracijama.

Kazao je ovo juče Sven Alkalaj, šef bh. diplomatije, nakon sastanka sa političkim direktorima ministarstava inostranih poslova Slovačke, Poljske, Češke i Mađarske, koje čine Višegradsku grupu, te predstavnikom Velike Britanije.

"Ove zemlje su tradicionalni prijatelji BiH i nadamo se da će svojim iskustvima u pristupu evropskim integracijama pomoći BiH na njenom evropskom putu", kazao je Alkalaj. Dodao je da su na sastanku razgovarali o ispunjavanju uslova iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), liberalizaciji viznog režima, nastavku Misije EUFOR-a, reformi Ustava, te aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Vitol Soblokov, politički direktor MIP-a Poljske, kazao je u ime Višegradske grupe da očekuje nastavak reformi u BiH, konstatujući da je napredak učinjen potpisivanjem SSP-a.

"No, ni taj sporazum ne možemo uzeti zdravo za gotovo. BiH se treba fokusirati na implementaciju Privremenog sporazuma i ispunjavanje ciljeva koje je postavio PIC, poput ustavne reforme. Treba još dosta da se uradi u procesu približavanja EU", rekao je on.

Dodao je da Višegradska grupa ima viziju BiH kao stabilne i bezbjedne države.

"Takođe, Višegradska grupa daje punu podršku Miroslavu Lajčaku, visokom predstavniku u BiH, za ono što radi", dodao je Soblokov.

Politički direktori Višegradske grupe sastali su se juče s članovima Predsjedništva BiH, te ministrom bezbjednosti Tarikom Sadovićem.