Независне новине: Политички директори држава чланица Вишеградске групе забринути су због застоја у провођењу реформи у БиХ, неопходних за прикључење европским интеграцијама.

Казао је ово јуче Свен Алкалај, шеф бх. дипломатије, након састанка са политичким директорима министарстава иностраних послова Словачке, Пољске, Чешке и Мађарске, које чине Вишеградску групу, те представником Велике Британије.

"Ове земље су традиционални пријатељи БиХ и надамо се да ће својим искуствима у приступу европским интеграцијама помоћи БиХ на њеном европском путу", казао је Алкалај.

Додао је да су на састанку разговарали о испуњавању услова из Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП), либерализацији визног режима, наставку Мисије ЕУФОР-а, реформи Устава, те актуелној политичкој ситуацији у БиХ.

Витол Соблоков, политички директор МИП-а Пољске, казао је у име Вишеградске групе да очекује наставак реформи у БиХ, констатујући да је напредак учињен потписивањем ССП-а.

"Но, ни тај споразум не можемо узети здраво за готово. БиХ се треба фокусирати на имплементацију Привременог споразума и испуњавање циљева које је поставио PIC, попут уставне реформе. Треба још доста да се уради у процесу приближавања ЕУ, рекао је он.

Додао је да Вишеградска група има визију БиХ као стабилне и безбједне државе.

"Такође, Вишеградска група даје пуну подршку Мирославу Лајчаку, високом представнику у БиХ, за оно што ради, додао је Соблоков.

Политички директори Вишеградске групе састали су се јуче с члановима Предсједништва БиХ, те министром безбједности Тариком Садовићем.