Nezavisne novine: Oko 1.200 srednjoškolaca iz šest bh. gradova juče su, u sklopu projekta "Volontiraj-kreditiraj", bili na jedan dan zaposleni u različitim firmama.

Posao na jedan dan dobilo je više od 1.200 srednjoškolaca iz Banjaluke, Bijeljine, Mostara, Sarajeva, Širokog Brijega i Tuzle u više od 250 firmi, državnih institucija, nevladinih organizacija i udruženja.

Njihova dnevnica bila je 15 KM, a novac koji su zaradili biće uplaćen na zajednički žiro račun.

Dženana Alađuz, direktorica Udruženja "Infohaus", organizatora projekta, podsjetila je da je ovo druga godina zaredom da Udruženje organizira projekat "Volontiraj-kreditiraj".

"Prošle godine projekat je bio realiziran samo u Sarajevu. Oko 380 učenika iz 17 škola radilo je jedan dan i zaradilo 6.500 KM. Ove godine u projekat je uključeno 56 škola iz šest bh. gradova i više od 1.200 učenika trebalo bi da zaradi više od 18.000 KM", kazala je ona.

Objasnila je da će zarađenim novcem učenici kreditirati jedni druge, tako što će u okviru "Sajma ideja" odabrati najbolje projekte iz svakog od šest gradova.

"Školama koje budu najbolje bit će podijeljen novac koji su srednjoškolci zaradili", dodala je Alađuzova.

U Banjaluci na platou ispred Doma mladih srednjoškolce je prije početka njihovog radnog dana pozdravila Ljubinka Dragojević, samostalni stručni saradnik u Administrativnoj službi grada Banjaluka.

"U našem gradu u okviru projekta 'Volontiraj-kreditiraj' učestvuje 170 sarednjoškolaca. Vidjeće kako izgleda radni dan i dobiti dnevnice, a ja im u ime Gradske uprave želim srećan radni dan", kazala je Dragojevićeva.

Srednjoškolci su s nestrpljenjem čekali svoje radne zadatke.

"Nadamo se da ćemo naučiti nešto novo na našim radnim mjestima što će nam koristiti u budućnosti", rekla je Mila Bojić, učenica trećeg razgreda Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole.