Независне новине: Око 1.200 средњошколаца из шест бх. градова јуче су, у склопу пројекта "Волонтирај-кредитирај", били на један дан запослени у различитим фирмама. Посао на један дан добило је више од 1.200 средњошколаца из Бањалуке, Бијељине, Мостара, Сарајева, Широког Бријега и Тузле у више од 250 фирми, државних институција, невладиних организација и удружења. Њихова дневница била је 15 КМ, а новац који су зарадили биће уплаћен на заједнички жиро рачун.

Џенана Алађуз, директорица Удружења "Инфохаус", организатора пројекта, подсјетила је да је ово друга година заредом да Удружење организира пројекат "Волонтирај-кредитирај".

"Прошле године пројекат је био реализиран само у Сарајеву. Око 380 ученика из 17 школа радило је један дан и зарадило 6.500 КМ. Ове године у пројекат је укључено 56 школа из шест бх. градова и више од 1.200 ученика требало би да заради више од 18.000 КМ", казала је она.

Објаснила је да ће зарађеним новцем ученици кредитирати једни друге, тако што ће у оквиру "Сајма идеја" одабрати најбоље пројекте из сваког од шест градова.

"Школама које буду најбоље бит ће подијељен новац који су средњошколци зарадили", додала је Алађузова.

У Бањалуци на платоу испред Дома младих средњошколце је прије почетка њиховог радног дана поздравила Љубинка Драгојевић, самостални стручни сарадник у Административној служби града Бањалука.

"У нашем граду у оквиру пројекта 'Волонтирај-кредитирај' учествује 170 саредњошколаца. Видјеће како изгледа радни дан и добити дневнице, а ја им у име Градске управе желим срећан радни дан", казала је Драгојевићева.

Средњошколци су с нестрпљењем чекали своје радне задатке.

"Надамо се да ћемо научити нешто ново на нашим радним мјестима што ће нам користити у будућности", рекла је Мила Бојић, ученица трећег разреда Угоститељско-трговинско-туристичке школе.