Dnevni avaz: Političari iz BiH moraju preuzeti odgovornost za budućnost BiH, jer ovako neće stići do Evropske unije, izjavila je jučer za  „Dnevni avaz“ Doris Pak (Pack), predsjednica Komisije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu.

Njena rezolucija o BiH i pristanak na potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju dobili su podršku Komiteta za vanjske poslove i uskoro će se naći na dnevnom redu plenarnog zasjedanja Parlamenta EU.

Opća je poruka rezolucije da se vlasti moraju ponašati u interesu građana BiH, a oni žele put ka EU i funkcionalniju državu. To je u interesu i Republike Srpske i političari moraju prihvatiti da rade ono što svi od njih traže, i građani i Evropska unija – navodi Pak.

Rezolucija, koja je dobila podršku Komiteta, skoro sigurno će proći u Parlamentu EU. Njome se trži formiranje funkcionalnijih institucija kako bi država bila spremna ispunjavati uvjete za napredak ka članstvu u EU.

Posebno se osuđuju dijelovi bh. struktura koji sprečavaju povratak i blokiraju donošenje odluka.

Sramota je što nije imenovan koordinator za fondove novčane pomoći EU – IPA fondove. Bez toga nema novca. Sramota je što ja nakon potpisivanja SAA postignuto tako malo napretka i što mnoge obaveze još nisu završene – istakla je Pak.

U rezoluciji se konstatira da se moraju striktno poštovati uvjeti za zatvaranje Ureda visokog predstavnika te da Ustav BiH mora biti usklađen s Evropskom poveljom o ljudskim pravima.