Дневни аваз: Политичари из БиХ морају преузети одговорност за будућност БиХ, јер овако неће стићи до Европске уније, изјавила је јучер за  „Дневни аваз“ Дорис Пак (Пацк), предсједница Комисије Европског парламента за југоисточну Европу.

Њена резолуција о БиХ и пристанак на потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању добили су подршку Комитета за вањске послове и ускоро ће се наћи на дневном реду пленарног засједања Парламента ЕУ.

Опћа је порука резолуције да се власти морају понашати у интересу грађана БиХ, а они желе пут ка ЕУ и функционалнију државу. То је у интересу и Републике Српске и политичари морају прихватити да раде оно што сви од њих траже, и грађани и Европска унија – наводи Пак.

Резолуција, која је добила подршку Комитета, скоро сигурно ће проћи у Парламенту ЕУ. Њоме се тржи формирање функционалнијих институција како би држава била спремна испуњавати увјете за напредак ка чланству у ЕУ.Посебно се осуђују дијелови бх. структура који спречавају повратак и блокирају доношење одлука. Срамота је што није именован координатор за фондове новчане помоћи ЕУ – IPA фондове. Без тога нема новца. Срамота је што ја након потписивања САА постигнуто тако мало напретка и што многе обавезе још нису завршене – истакла је Пак.

У резолуцији се констатира да се морају стриктно поштовати увјети за затварање Уреда високог представника те да Устав БиХ мора бити усклађен с Европском повељом о људским правима.