Dnevni avaz: Forum Kran Montana (CMF) prestižni ekonomski forum u Evropi i svijetu, otvorili su jučer u hotelu „Radon Plaza“ u Sarajevu, u prisustvu više od 500 učesnika iz cijelog svijeta, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić i predsjednik osnivač CMF-a Žan Pol Karteron (Jean – Paul Carteron).

BiH iz dana u dan otvara sve više mogućnosti stvara sigurno okruženje za još intenzivniji priliv direktnih stranih investicija. Sarajevo je danas jedan od vodećih ekonomskih centara u regionu koji se brzo razvija – konstatirao je Karteron.

Važnost saradnje

Ocjena visokih zvaničnika BiH jeste da je Forum izvjesna prilika za naglašavanje namjere regiona da uspješno završi proces integracije u Evropu i euroatlantske strukture.

Ovo će biti prilika da naglasimo važnost regionalne saradnje koja je od vitalnog značaja za daljnji napredak zemalja jugoistočne Evrope, jer su dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja ne samo potreba nego i suština EU, kao i osnovna pretpostavka za stabilnost i zaštitu zajedničkih interesa zemalja okruženja – kazao je Špirić otvarajući skup.

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak naglasio je da je evropska perspektiva u BiH mnogo prisutnija i snažnija od opstrukcije.

BiH je sigurna zemlja

Učesnicima Foruma prezentiran je šestominutni promotivni film pod nazivom „Enjoy business in Bosnia and Herzegovina“. Izradu filma finansirala je Agencija za promociju stranih ulaganja BiH (FIPA), a u njemu su na jednostavan i dopadljiv način predstavljene neke od najjačih domaćih kompanija iz oblasti prerade metala, građevine, prehrane… BiH je sigurna zemlja za investiranje i kod nas možete ostvariti profit, jer mi se ne bojimo mogućnosti da neko zaradi u BiH ako će zaposliti domaće radnike i tako direktno utjecat na standard bh. građana – kazao je Kemal Kozarić, guverner Centralne banke BiH.

Naredna godina za BiH će biti ključna, a možda i presudna u pogledu njene evropske budućnosti. Nakon lokalnih izbora BiH se mora vratiti na evropski put – poručio je Lajčak, upozorivši da reforme u BiH moraju ići bržim tempom.

Razmjena mišljenja

Federalni premijer Nedžad Branković govorio je o razvojnim planovima, gradnji autoputeva, o mjerama poduzetim kako bi priliv stranih investicija bio snažniji, a poslovna klima bolja. On je rekao i da očekuje nastavak procesa privatizacije te da će „na osnovu  interesovanja koje postoji, Vlada FBiH dobro prodati najatraktivniji telekom sektor“. U ime Vlade RS, na Forumu je učestvovala Jasna Brkić, zamjenica premijera Milorada Dodika, koji je svoje odsustvo pravdao „ranije preuzetim obavezama“.

Kako je rečeno na jučerašnjim sesijama, Forum Kran Montana je prilika i za razmatranje važnih tema, kao što su energija, stabilnost, prilike i mogućnosti zemalja jugoistočne Evrope koje im pruža Mediteranska unija, telekomunikacijske i transportne potrebe, uloga mladih i novog sistema obrazovanja koji traži stručnjake na tržištu rada, uloga žena u javnom životu te potreba za međureligijskim dijalogom.

Forum se nastavlja danas. Brojni međunarodni i domaći zvaničnici i poslovni ljudi razmijenit će mišljenja o svim pitanjima vezanim uz napredak regiona ka EU.