Dnevni avaz: BiH još nije započela proces ratifikacije dugo čekanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom iz banalnih razloga, koji se tiču procesa javnih nabavki za kopije tog dokumenta.

Sporazum, koji u cijelosti ima nešto više od 1.300 stranica, ne može se uputiti u proceduru ratifikacije prije nego se raspiše tender za izradu dovoljnog broja kopija tog dokumenta, saznaje "Dnevni avaz".

Javni poziv

Više od stotinu kopija SAA, na svih jezicima naroda u BiH, trebalo bi dostaviti Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara BiH i Parlamentu, što iziskuje troškove koji prevazilaze cijenu koja se može platiti bez tendera i procesa javne nabavke.

To znači da će BiH samo za kopiranje i uvezivanje SAA morati pokrenuti proces javnog poziva, čekati najmanje tri ponude, pa vjerovatno i žalbeni proces nekog od učesnika tendera. Niko u ovom trenutku ne može znati koliko bi taj proces mogao trajati i koliko će BiH čekati na ratifikaciju SAA.

Tri institucije daju mišljenje

Evropski parlament je, kako je naš list ranije pisao, već pokrenuo proces odobravanja SAA. U BiH SAA prvo mora odobriti Vijeće ministara, pa onda Parlament BiH dati svoje mišljenje, te na kraju konačnu odluku o ratifikaciji donosi Predsjedništvo BiH.  Bez ratifikacije SAA u cijelosti ne može stupiti na snagu, a sve do tada važi samo Privremeni sporazum koji se tiče uglavnom trgovinskih odnosa BiH i EU.

U problemima se prvo našlo Ministarstvo vanjskih poslova BiH koje ima zadatak da pokrene proces ratifikacije. Ministar Sven Alkalaj je u izjavi za naš list potvrdio da postoji problem, ali i da je Ministarstvo nudilo riešenje, no Vijeće ministara BiH to nije prihvatilo. Mi smo predložili da u skladu sa modernim procesima, sve to elegantno zaobiđemo i Vijeću ministara BiH i svim parlamentarcima dostavimo Sporazum na DVD-u. Oni bi imali uvid u cijeli Sporazum, a mnogo manje bi koštalo. Međutim, dobili smo odgovor od Vijeća ministara BiH da oni hoće tvrde kopije. Kopiranje, uvezivanje i sve to košta – kaže Alkalaj.

Može potrajati

Prema njegovim riječima, Ministarstvo vanjskih poslova je već poduzelo korake da se raspiše tender, ali dok se procedura okonča to može potrajati.

Ta procedura se morala interventno završiti, a ne ovako. BiH mora prva ratificirati SAA da bi uopće mogla očekivati da neka od država EU pokrene to pitanje. Mi smo naložili našim ambasadorima u EU da traže ratifikaciju, ali smo dobili pitanja je li BiH to učinila – kaže Alkalaj.