Nezavisne novine: SARAJEVO – Internet stranica Parlamenta BiH jučer je srušena drugi put u posljednja dva mjeseca, potvrđeno je u Parlamentu BiH i firmi „Enigma“, koja održava zvaničinu internet prezentaciju Parlamenta BiH.

„Web stranica Parlamenta BiH posebno je zanimljiva hakerima vjerojatno iz političkih razloga. Posljednji hakerski napad počeo je u petak, a stranica je hakirana u ponedjeljak u jutarnjim satima. Sve informacije ponovo su dostupne korisnicima. Ovo je drugi put od augusta da su hakeri upali na web stranicu Parlamenta“, kazao je Mario Abab, direktor firme „Enigma“.

Objasnio je da hakeri nisu obrisali informacije s web stranice, nego su samo ostavili svoje poruke. Naglasio je da prilikom hakerskog upada na stranicu podaci, pohranjeni u informacijskom sistemu Parlamenta, nisu ugroženi.

„Očigledno ja da postoje problemi sa sigurnošću naše stranice. U toku je cjelovita rekonstrukcija našeg IT sistema, što će podrazumijevati i analizu odgovornosti svih koji su zaduženi za održavanje i sigurnost naše internet prezentacije. Moguće je da ćemo izabrati novu firmu koja će održavati stranicu, a uvešćemo najmodernije sisteme zaštite“, rekao je Aljoša Čampara, sekretar zajedničke službe Parlamenta BiH.

Iz Parlamenta BiH kažu da su napadi hakera na web stranicu svakodnevni, a znatno su češći tokom posljednja dva mjeseca.

„Sigurnosti stranice posvećuje se pojačana pažnja, no nemoguće je garantirati njenu apsolutnu zaštitu“ saopćeno je iz Parlamenta BiH.