Независне новине: САРАЈЕВО – Интернет страница Парламента БиХ јучер је срушена други пут у посљедња два мјесеца, потврђено је у Парламенту БиХ и фирми „Енигма“, која одржава званичину интернет презентацију Парламента БиХ.

„Wеб страница Парламента БиХ посебно је занимљива хакерима вјеројатно из политичких разлога. Посљедњи хакерски напад почео је у петак, а страница је хакирана у понедјељак у јутарњим сатима. Све информације поново су доступне корисницима. Ово је други пут од аугуста да су хакери упали на wеб страницу Парламента“, казао је Марио Абаб, директор фирме „Енигма“. Објаснио је да хакери нису обрисали информације с wеб странице, него су само оставили своје поруке. Нагласио је да приликом хакерског упада на страницу подаци, похрањени у информацијском систему Парламента, нису угрожени.

„Очигледно ја да постоје проблеми са сигурношћу наше странице. У току је цјеловита реконструкција нашег ИТ система, што ће подразумијевати и анализу одговорности свих који су задужени за одржавање и сигурност наше интернет презентације. Могуће је да ћемо изабрати нову фирму која ће одржавати страницу, а увешћемо најмодерније системе заштите“, рекао је Аљоша Чампара, секретар заједничке службе Парламента БиХ.

Из Парламента БиХ кажу да су напади хакера на wеб страницу свакодневни, а знатно су чешћи током посљедња два мјесеца.

„Сигурности странице посвећује се појачана пажња, но немогуће је гарантирати њену апсолутну заштиту“ саопћено је из Парламента БиХ.