Nezavisne novine: BANJALUKA – Razmjena zemljišnih knjiga između entiteta mogla bi biti nastavljena već u oktobru, mjesec dana nakon što je Nedžad Branković, federalni premijer, odlučio da obustavi dalju razmjenu sa RS.

To su juče obećali entitetski ministri pravde Džerard Selman i Feliks Vidović, koji rješenje problema vide u formiranju zajedničke komisije za razmjenu zemljišnih knjiga, na osnovu sporazuma iz jula ove godine.

"Vjerujemo da će se razmjena nastaviti već u idućem mjesecu", rekao je Selman, nakon što su vlasti oba entiteta juče dobile od inostranih donatora još 5,4 miliona evra za dalju reformu zapuštene zemljišne administracije.

Prema njegovim riječima, komisija će precizno utvrditi područja koja "siječe" međuentitetska linija i na koji način će se preuzimati zemljišne knjige.

Federalni ministar Vidović tvrdi da se premijer Branković odlučio na jednostran prekid razmjene pošto je iz nekih sudova u Federaciji obaviješten kako ima "određen broj spornih nekretnina". On, međutim, nije detaljnije precizirao šta je bilo sporno niti koji objekti su prevagnuli u korist obustave međuentitetskog sporazuma.

Kako je predviđeno, komisiju će sačinjavati predstavnici oba ministarstva pravde, geodetskih uprava i sudova na čijoj teritoriji se nalaze nekretnine.

Sporazumom, koji su resorni ministri potpisali u julu ove godine, predviđeno je da nadležni sudovi razmijene zemljišne knjige i da se svaka nekretnina na međuentitetskoj liniji upiše u knjige suda na teritoriji na kojoj se nalazi. U mnogim opštinama, naime, podaci o tome su pohranjeni u sudovima drugog entiteta, što, kako tvrde vlasti u Banjaluci, otvara prostor za manipulacije s nekretninama, kakve su, tvrde, uočene na području Sarajeva, Doboja i Trebinja.

Inače, reforma zemljišne administracije juče je dodatno podržana novcem Švedske, Njemačke i Austrije, a cilj je, kako tvrde vlasti, da se do 2015. godine na teritoriji cijele zemlje uspostave zemljišno-knjižni uredi. Kako je planirano, taj novac će se usmjeriti u digitalizaciju zemljišnih podataka i edukaciju zaposlenih.

"To bi bio ogroman napredak za građane i preduzeća jer se uvođenjem reda u ovoj oblasti investitorima šalje poruka da je njihovo vlasništvo osigurano", rekao je ministar Selman i istakao da će građani, u okviru reforme, već sljedeće godine moći na internetu naći podatke o nekretninama na području Bijeljine i Banjaluke.

Entiteti su ranije za ovaj obimni projekat dobili kredit od 15 miliona dolara od Svjetske banke. Ranije su reformu vodili stranci, ali sada je prepuštena domaćim vlastima.

Željko Obradović, direktor Federalne geodetske uprave, istakao je da su najveći problemi u zemljišnoj administraciji vezani za ažuriranje podataka. Prema njegovim riječima, reformom se želi usaglasiti stanje na terenu, katastru i zemljišnim knjigama, kako bi svaki građanin mogao da dobije adekvatnu informaciju o svojoj nekretnini. Ipak, tvrdi da se i građani moraju zainteresovati za cijelu stvar.

"Svi mi danas znamo registracije svog vozila, ali ne i broj katastarske čestice našeg zemljišta", konstatovao je Obradović.