Независне новине: БАЊАЛУКА – Размјена земљишних књига између ентитета могла би бити настављена већ у октобру, мјесец дана након што је Неџад Бранковић, федерални премијер, одлучио да обустави даљу размјену са РС.

То су јуче обећали ентитетски министри правде Џерард Селман и Феликс Видовић, који рјешење проблема виде у формирању заједничке комисије за размјену земљишних књига, на основу споразума из јула ове године.

"Вјерујемо да ће се размјена наставити већ у идућем мјесецу", рекао је Селман, након што су власти оба ентитета јуче добиле од иностраних донатора још 5,4 милиона евра за даљу реформу запуштене земљишне администрације. Према његовим ријечима, комисија ће прецизно утврдити подручја која "сијече" међуентитетска линија и на који начин ће се преузимати земљишне књиге.

Федерални министар Видовић тврди да се премијер Бранковић одлучио на једностран прекид размјене пошто је из неких судова у Федерацији обавијештен како има "одређен број спорних некретнина". Он, међутим, није детаљније прецизирао шта је било спорно нити који објекти су превагнули у корист обуставе међуентитетског споразума.Како је предвиђено, комисију ће сачињавати представници оба министарства правде, геодетских управа и судова на чијој територији се налазе некретнине. Споразумом, који су ресорни министри потписали у јулу ове године, предвиђено је да надлежни судови размијене земљишне књиге и да се свака некретнина на међуентитетској линији упише у књиге суда на територији на којој се налази. У многим општинама, наиме, подаци о томе су похрањени у судовима другог ентитета, што, како тврде власти у Бањалуци, отвара простор за манипулације с некретнинама, какве су, тврде, уочене на подручју Сарајева, Добоја и Требиња.

Иначе, реформа земљишне администрације јуче је додатно подржана новцем Шведске, Њемачке и Аустрије, а циљ је, како тврде власти, да се до 2015. године на територији цијеле земље успоставе земљишно-књижни уреди. Како је планирано, тај новац ће се усмјерити у дигитализацију земљишних података и едукацију запослених.

"То би био огроман напредак за грађане и предузећа јер се увођењем реда у овој области инвеститорима шаље порука да је њихово власништво осигурано", рекао је министар Селман и истакао да ће грађани, у оквиру реформе, већ сљедеће године моћи на интернету наћи податке о некретнинама на подручју Бијељине и Бањалуке. Ентитети су раније за овај обимни пројекат добили кредит од 15 милиона долара од Свјетске банке. Раније су реформу водили странци, али сада је препуштена домаћим властима.Жељко Обрадовић, директор Федералне геодетске управе, истакао је да су највећи проблеми у земљишној администрацији везани за ажурирање података. Према његовим ријечима, реформом се жели усагласити стање на терену, катастру и земљишним књигама, како би сваки грађанин могао да добије адекватну информацију о својој некретнини. Ипак, тврди да се и грађани морају заинтересовати за цијелу ствар.

"Сви ми данас знамо регистрације свог возила, али не и број катастарске честице нашег земљишта", констатовао је Обрадовић.