Nezavisne novine: Sedam do osam instutucija BiH trebalo bi da uđe u štrajk krajem ovog mjeseca zbog nezadovoljstva Zakonom o platama i naknadama u institucijama BiH, rekao je juče na konferenciji za novinare u Sarajevu Neđo Đurđić, predsjednik Reprezentativnog sindikata institucija BiH.

Istakao je da je štrajk njihovo krajnje rješenje i ponovo javno pozvao poslodavca, Vijeće ministara BiH, na dijalog. Đurđić je istakao da do sada nisu stupili u štrajk jer je "retrogradni dio poslodavca omeo sindikat u provođenju ankete među zaposlenim, što je trebalo biti završeno do 15. septembra". Kao primjer je naveo da su svi zaposleni u Pravobranilaštvu BiH popunili anketu i podržali sindikat, a potom je poslodavac pomoćnicima pravobranioca, koji inače imaju 1.500 KM manju od kolega u drugim dijelovima BiH, smanjio koeficijent na plate sa 4,2 na 3,55 bez obrazloženja.

“Početak štrajka je vezan za provođenje ankete. Do štrajka će sigurno doći ako ne bude novog ometanja. Prve institucije u štrajk bi trebalo da uđu krajem mjeseca i to su one gdje neće biti posljedica po građane. Nećemo sada iznositi njihova imena. Ako ne bude rezultata, postepeno ćemo uvoditi druge institucije u štrajk", rekao je Durđić.

Na pitanje jednog od članova sindikata kada će biti smijenjeni članovi koji ometaju njegov rad, on je odgovorio da bi dobar korak bila sjednica Skupštine na kojoj je izabran novi upravni odbor sindikata, te da to ne mogu uraditi preko noći i trebaju podršku baze.