Независне новине: Седам до осам инстутуција БиХ требало би да уђе у штрајк крајем овог мјесеца због незадовољства Законом о платама и накнадама у институцијама БиХ, рекао је јуче на конференцији за новинаре у Сарајеву Неђо Ђурђић, предсједник Репрезентативног синдиката институција БиХ.

Истакао је да је штрајк њихово крајње рјешење и поново јавно позвао послодавца, Вијеће министара БиХ, на дијалог. Ђурђић је истакао да до сада нису ступили у штрајк јер је "ретроградни дио послодавца омео синдикат у провођењу анкете међу запосленим, што је требало бити завршено до 15. септембра". Као примјер је навео да су сви запослени у Правобранилаштву БиХ попунили анкету и подржали синдикат, а потом је послодавац помоћницима правобраниоца, који иначе имају 1.500 КМ мању од колега у другим дијеловима БиХ, смањио коефицијент на плате са 4,2 на 3,55 без образложења.

“Почетак штрајка је везан за провођење анкете. До штрајка ће сигурно доћи ако не буде новог ометања. Прве институције у штрајк би требало да уђу крајем мјесеца и то су оне гдје неће бити посљедица по грађане. Нећемо сада износити њихова имена. Ако не буде резултата, постепено ћемо уводити друге институције у штрајк", рекао је Дурђић.

На питање једног од чланова синдиката када ће бити смијењени чланови који ометају његов рад, он је одговорио да би добар корак била сједница Скупштине на којој је изабран нови управни одбор синдиката, те да то не могу урадити преко ноћи и требају подршку базе.