Nezavisne novine: BRISEL – BiH se mora fokusirati na evropske prioritete i ne dozvoliti da joj pažnju odvuku druga pitanja, istakao je juče Havijer Solana, visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku.

On je nakon sastanka s Miroslavom Lajčakom, visokim predstavnikom u BiH, i Nikolom Špirićem, predsjedavajućim Savjeta ministara BiH, kazao da je ključni prioritet za zemlju napredak u sprovođenju SSP-a i prevazilaženje trenutne paralize u institucijama. Solana je naglasio da očekuje od Špirića da pomogne da se rasprave u zemlji usredsrede na pitanja EU što je u najboljem interesu zemlje i svih njenih građana. On je istakao da je 2008. bila dobra godina za BiH, te da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju označilo najznačajniju kvalitativnu promjenu odnosa BiH sa EU. Špirić je na sastanku Solanu izvijestio o situaciji u BiH i izrazio nadu da će BiH dobiti pozitivnu ocjenu za ostvareni napredak u 2008. godini, istakavši potrebu da se krene u proces ustavne reforme i da se sprovede sveobuhvatan popis stanovništva 2011. godine.

Špirić je dodao da BiH treba riješiti pitanja državne imovine i budućeg statusa Brčko distrikta kako bi se olakšao proces tranzicije OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU. Lajčak je tokom sastanka podsjetio da je EU u više navrata dokazala svoju opredijeljenost da primi BiH u svoje članstvo i da je sada na političarima da konkretnim aktivnostima ispune zahtjeve koje je EU postavila.

"To nisu teški zadaci i njihovo ispunjenje može samo doprinijeti razvoju čitave zemlje za dobrobit svih građana. Evropska budućnost je cilj koji podržava više od 80 odsto građana svih nacionalnosti u BiH, i da bi on bio uspješan, to mora biti zajednički projekat svih aspekata društva", istakao je Lajčak.