Независне новине: БРИСЕЛ – БиХ се мора фокусирати на европске приоритете и не дозволити да јој пажњу одвуку друга питања, истакао је јуче Хавијер Солана, високи представник ЕУ за заједничку спољну и безбједносну политику.

Он је након састанка с Мирославом Лајчаком, високим представником у БиХ, и Николом Шпирићем, предсједавајућим Савјета министара БиХ, казао да је кључни приоритет за земљу напредак у спровођењу ССП-а и превазилажење тренутне парализе у институцијама. Солана је нагласио да очекује од Шпирића да помогне да се расправе у земљи усредсреде на питања ЕУ што је у најбољем интересу земље и свих њених грађана. Он је истакао да је 2008. била добра година за БиХ, те да је потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању означило најзначајнију квалитативну промјену односа БиХ са ЕУ. Шпирић је на састанку Солану извијестио о ситуацији у БиХ и изразио наду да ће БиХ добити позитивну оцјену за остварени напредак у 2008. години, истакавши потребу да се крене у процес уставне реформе и да се спроведе свеобухватан попис становништва 2011. године. Шпирић је додао да БиХ треба ријешити питања државне имовине и будућег статуса Брчко дистрикта како би се олакшао процес транзиције ОХР-а у канцеларију специјалног представника ЕУ. Лајчак је током састанка подсјетио да је ЕУ у више наврата доказала своју опредијељеност да прими БиХ у своје чланство и да је сада на политичарима да конкретним активностима испуне захтјеве које је ЕУ поставила.

"То нису тешки задаци и њихово испуњење може само допринијети развоју читаве земље за добробит свих грађана. Европска будућност је циљ који подржава више од 80 одсто грађана свих националности у БиХ, и да би он био успјешан, то мора бити заједнички пројекат свих аспеката друштва", истакао је Лајчак.