Nezavisne novine: SARAJEVO – Za prvih osam mjeseci ove godine iz budžeta institucija BiH isplaćeno je 176.000 KM članovima raznih komisija, potvrđeno je "Nezavisnim" u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Najviše novca za komisijski rad, 126.000 KM, isplaćeno je članovima Parlamentarne skupštine BiH, dok je članovima komisija iz ostalih bh. institucija isplaćeno ukupno 50.000 KM.

U Ministarstvu finansija i trezora kažu da su znatno smanjene isplate za rad u komisijama nakon donošenja odluke koja reguliše ovu oblast u bh. institucijama, ali je Parlamentarna skupština BiH ostala mimo ove odluke, ali i Zakona o platama.

"Najveći dio isplaćen je za rad u komisijama za odabir državnih službenika, pa je Agencija za državnu službu za ovu namjenu isplatila 33.600 KM. Članovi ovih komisija imaju primanja od 50 do 300 KM, u zavisnosti od toga koliko je kandidata učestvovalo na konkursu, odnosno obima poslova", piše u odgovoru iz Ministarstva.

Jukić naplatio rekordnih 7.997 KM

Prema podacima Ministarstva finansija BiH, pojedinim poslanicima isplaćeno je i po 8.000 KM za rad u komisijama u prvih osam mjeseci ove godine. Tako je prvi na listi poslanik Velimir Jukić sa 7.997 KM, zatim Dušanka Majkić sa 6.977 KM, te Hazim Rančić sa 6.500 KM, dok su Božo Rajić, Branko Zrno i Drago Kalabić naplatili približno po 4.500 KM, a oko 3.500 KM od komisija su inkasirali Niko Lozančić, Momčilo Novaković i Adem Huskić. Ostale naknade kreću se od 120 KM, koliko je isplaćeno Sulejmanu Tihiću i Zlatku Lagumdžiji, do 2.700 KM koliko su dobili Jozo Križanović, Sadik Bahtić i Halid Genjac. Takođe, neki državni službenici u bh. Parlamentu naplate i po 1.196 KM za rad u komisijama.

Ostatak, oko 20.000 KM, isplaćen je za članove komisija u desetak bh. institucija, ali naknade nisu prelazile 200 KM po osobi, osim u slučaju Centralne izborne komisije BiH gdje je za četiri njihova člana isplaćeno po 1.440 KM.

"Radi se o komisijama za rad na zakonima gdje su članovi CIK-a bili članovi Radne grupe koju je parlament formirao u 2007. godini", obrazložili su u Ministarstvu finansija BiH.

U ovom ministarstvu tvrde da postoje neke od odluka o isplatama naknada koje su u fazi donošenja i koje nisu sporne (komisije za stručne ispite, pravosudne ispite, žalbeno vijeće), ali je Savjet ministara stopirao sve dok ne bude riješeno pitanje načelne odluke o komisijama.

Zbog žalbi iz bh. institucija da je postojeća odluka Savjeta ministara o radu u komisijama restriktivna i rigorozna, a i nakon donošenja Zakona o platama, Ministarstvo pravde BiH radi na nacrtu nove odluke koja bi regulisala ovu oblast.

Prema spisku angažovanih službenika, rijetko se dešava da jedna osoba bude član više komisija, što u Parlamentu nije slučaj.