Dnevni avaz: Vijeće ministara BiH nije u zakonskom  roku od 60 dana donijelo podzakonske akte na Zakon o plaćama državnih službenika, kojima bi bilo regulirano pitanje prekovremenog i rada tokom državnih praznika te druge prinadležnosti.

Pojava korupcije

Zbog toga, ali i činjenice da, prema zakonu, koeficijenti plaća brojnih službenika nisu usklađeni s troškovima života, Reprezentativni sindikat koji okuplja 60 državnih institucija najavio je štrajk u ovom mjesecu. Datum i način održavanja štrajka još nisu određeni jer će broj institucija koje će u njemu učestvovati biti određen nakon provedbe ankete, što neće biti završeno do 15. septembra.

Ovi problemi izneseni su jučer tokom sastanka predsjedavajućeg Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma BiH Sadika Bahtića i predstavnika Sindikata Granične policije BiH, UIO i Reprezentativnog sindikata.

Predsjednik Statutarne komisije Sindikata UIO Salahudin Zulčić naglasio je kako je teško prihvatiti podređeni položaj državnih institucija, kao što je UIO s entitetskim i kantonalnim ustanovama koje se bave sličnim poslom, dodajući kako niske plaće i ovakav odnos vlasti može rezultirati pojavom korupcije, smanjenjem efikasnosti… Zbog ovakve situacije, odliv kadrova iz Granične policije je, prema tvrdnjama predsjednika Sindikata GPBiH Ahmeta Turčinovića, već evidentan.

Iako za Graničnu policiju nije primjeren štrajk, on je kazao da će uposlenici biti primorani na takav korak da bi Vijeću ministara pokazali da su "napravili katastrofu".

Poslaničko pitanje

Kada bi se barem donijeli pozakonski akti koji bi regulirali posebne uvjete rada, primanja uposlenika GP povećala bi se za neki 150 KM, ali ni to se ne nazire – naveo je Turčinović.

Bahtić je obećao sindikalistima da će ove zahtjeve prenijeti u srijedu na narednom sastanku Komisije, te da će iskoristiti pravo da postavi poslaničko pitanje o tome zašto nije ispoštovan zakonom predviđeni rok za donošenje podzakonskih akata.

Izloženi torturi

Predsjednik Reprezentativnog sindikata Neđo Đurić najavio je da će se od vlasti tražiti formiranje nezavisne ekspertne komisije da bi se definirao ravnopravan tretman institucija na svim nivoima vlasti. Također, upozorio je da su sindikalisti izloženi torturi "kao u doba najgorih sistema", pa su čak ometani da napišu štrajkačke zahtjeve.