Дневни аваз: Вијеће министара БиХ није у законском року од 60 дана донијело подзаконске акте на Закон о плаћама државних службеника, којима би било регулирано питање прековременог и рада током државних празника те друге принадлежности.

Појава корупције

Због тога, али и чињенице да, према закону, коефицијенти плаћа бројних службеника нису усклађени с трошковима живота, Репрезентативни синдикат који окупља 60 државних институција најавио је штрајк у овом мјесецу. Датум и начин одржавања штрајка још нису одређени јер ће број институција које ће у њему учествовати бити одређен након проведбе анкете, што неће бити завршено до 15. септембра.

Ови проблеми изнесени су јучер током састанка предсједавајућег Комисије за финансије и буџет Представничког дома БиХ Садика Бахтића и представника Синдиката Граничне полиције БиХ, УИО и Репрезентативног синдиката.

Предсједник Статутарне комисије Синдиката УИО Салахудин Зулчић нагласио је како је тешко прихватити подређени положај државних институција, као што је УИО с ентитетским и кантоналним установама које се баве сличним послом, додајући како ниске плаће и овакав однос власти може резултирати појавом корупције, смањењем ефикасности… Због овакве ситуације, одлив кадрова из Граничне полиције је, према тврдњама предсједника Синдиката ГПБиХ Ахмета Турчиновића, већ евидентан.

Иако за Граничну полицију није примјерен штрајк, он је казао да ће упосленици бити приморани на такав корак да би Вијећу министара показали да су "направили катастрофу".

Посланичко питање

Када би се барем донијели позаконски акти који би регулирали посебне увјете рада, примања упосленика ГП повећала би се за неки 150 КМ, али ни то се не назире – навео је Турчиновић.

Бахтић је обећао синдикалистима да ће ове захтјеве пренијети у сриједу на наредном састанку Комисије, те да ће искористити право да постави посланичко питање о томе зашто није испоштован законом предвиђени рок за доношење подзаконских аката.

Изложени тортури

Предсједник Репрезентативног синдиката Неђо Ђурић најавио је да ће се од власти тражити формирање независне експертне комисије да би се дефинирао равноправан третман институција на свим нивоима власти. Такођер, упозорио је да су синдикалисти изложени тортури "као у доба најгорих система", па су чак ометани да напишу штрајкачке захтјеве.