Nezavisne novine: SARAJEVO – Zaposleni u institucijama BiH ubuduće bi ponovo mogli dobiti po nekoliko plata za rad u komisijama, ukoliko bude ukinuta važeća odluka koja reguliše ovu oblast, saznajemo u Svijetu ministara BiH.

Prema podacima Ministarstva finansija i trezora BiH, u 2008. godini ukinute su naknade za rad u raznim komisijama osim onih koje su dobile saglasnost  Savjeta ministara i to nakon što su ove odluke objavljene u "Službenom glasniku BiH".

Ranko Šakota, pomoćnik ministra finansija i trezora, kaže da je ovo ministarstvo svakodnevno pod pritiscima iz institucija BiH da odobri isplate za rad članovima raznih komisija.

"Mnogi u institucijama BiH smatraju da je važeća odluka, koja reguliše rad komisija, restriktivna čak i rigorozna, zbog čega postoje otpori od trenutka njenog donošenja. Prema ovoj odluci, formiranje komisija i isplata naknada za angažman članovima trebalo bi da bude izuzetak, a ne pravilo. Isplate se redovno vrše za rad u komisijama za izbor državnih službenika, a za skoro sve ostalo su obustavljene", kaže Šakota.

On ističe da ima najava o pokretanju upravnih sportova protiv Ministarstva finansija jer nisu odobrene isplate nekim komisijama.

"Vrlo često nema razloga za formiranje interresornih radnih grupa koje broje i po 15 članova. Takve radne grupe čine predstavnici raznih entitetskih i državnih institucija kojima je svakako u opisu poslova da sarđuju u određenim projektima", ističe Šakota. On podsjeća da je Zakonom o platama BiH predviđeno vrednovanje pojedinačnih učinaka zaposlenih na osnovu utvrđenih kriterijima, te da se isplatama u komisijama narušava sistem koji se tek uspostavlja.

Za pojedince 15.000 KM godišnje

Nakon više analiza i sporenja na sjednicama Savjeta ministara BiH o isplatama za rad u komisijama, odlučeno je da Ministarstvo pravde BiH predloži novu odluku koja će regulistati ovu oblast.

Prema nacrtu nove odluke, za neke članove komisija bilo bi moguće isplatiti i do 15.000 KM godišnje, a prema važećoj odluci maksimalna godišnja isplata je 12 prosječnih plata u BiH, odnosno oko 8.000 KM. Na osnovu sadašnje odluke ne mogu se odobravati isplate oko komisija nije postigla nikakve efekte, te zbog toga mnoge komisije, poput Komisije za državnu imovinu BiH, nisu dobile novčane naknade.