Dnevni avaz: Izvještaj o poslovanju za 2009. koji su pripremili Međunarodna finansijska korporacija (IFC) i Svjetska banka (WB) pokazuje koliko su države uradile u poboljšanju poslovnog okruženja. Prema tom izvještaju, BiH zauzima 119. mjesto od 181 zemlje na listi WB-a, koja pokazuje jednostavnost poslovanja.

Šef ureda Svjetske banke u BiH Marko Mantovaneli (Marco Mantovanelli) smatra da je pozicija BiH ostala, manje više, nepromijenjena u odnosu na prošlu godinu kada je BiH zauzimala 117. mjesto od 178 zemalja.

U izvještaju se navodi da je BiH ostvarila napredak u četiri od deset indikatora, i to zatvaranje preduzeća, gdje se BiH nalazi na 60. mjestu, dobivanje građevinskih dozvola (137), izvršenje ugovora (123) i registracija imovine (144) – kazao je Mantovaneli na jučerašnjoj prezentaciji izvještaja u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, izvještaj ukazuje da susjedne zemlje čine brže i dinamičnije korake u unapređenju poslovnog okruženja, te da BiH treba ubrzati reforme u ovoj oblasti ukoliko želi privući kapital i otvoriti radna mjesta