Дневни аваз: Извјештај о пословању за 2009. који су припремили Међународна финансијска корпорација (IFC) и Свјетска банка (WB) показује колико су државе урадиле у побољшању пословног окружења. Према том извјештају, БиХ заузима 119. мјесто од 181 земље на листи WБ-а, која показује једноставност пословања.

Шеф уреда Свјетске банке у БиХ Марко Мантованели (Marco Mantovanelli) сматра да је позиција БиХ остала, мање више, непромијењена у односу на прошлу годину када је БиХ заузимала 117. мјесто од 178 земаља.

У извјештају се наводи да је БиХ остварила напредак у четири од десет индикатора, и то затварање предузећа, гдје се БиХ налази на 60. мјесту, добивање грађевинских дозвола (137), извршење уговора (123) и регистрација имовине (144) – казао је Мантованели на јучерашњој презентацији извјештаја у Сарајеву.

Према његовим ријечима, извјештај указује да сусједне земље чине брже и динамичније кораке у унапређењу пословног окружења, те да БиХ треба убрзати реформе у овој области уколико жели привући капитал и отворити радна мјеста.