Dnevni avaz: Jestivo ulje proizvođača "Floriol", punjeno 24. juna i 23. jula ove godine, te "Dijamanta", s rokom upotrebe do 11. marta iduće godine, već danas bi trebalo biti povučeno iz prodaje u desetak kontroliranih objekata, uglavnom hipermarketa u Tuzlanskom kantonu. Analize, koje je radio Federalni zavod za javno zdravstvo, potvrdile su da je kod tih proizvoda smanjene vrijednosti jodnog broja.

Nedžad Bešlić, glavni inspektor Uprave za inspekcijske poslove TK, kaže da su i proteklog mjeseca tržišno-turistički inspektori uzorkovali prehrambene artikle u ugostiteljskim objektima, zatim objektima brze prehrane i mesnicama širom TK. Analizama je utvrđeno da u 19 slučajeva postoje pozitivni nalazi.

Sve analize proslijeđene su sanitarnim inspektorima, a vlasnike objekata u kojima su pronađene nepravilnosti očekuju kazne od visokih novčanih do zatvaranjua objekata. Neobičan je podatak da je od 19 slučajeva pozitivnih nalaza u čak četiri zabilježena nepravilnost u restoranima "Sezam", vlasnika Zorana Čeleketića, koji važe za najposjećenije i najveće u Tuzli.

Tirak dao upute

Načelnik Sanitarne inspekcije Kantona Sarajevo Osman Kapetanović kazao nam je da nisu dobili nikakav dopis od Uprave za inspekcijske poslove FBiH kako bi proveli analizu proizvoda.

To nam je potvrdio i direktor Uprave Ibrahim Tirak, kazavši da je jučer dao upute za obavljanje analize te da će se u petak odlučiti šta dalje.