Дневни аваз: Јестиво уље произвођача "Флориол", пуњено 24. јуна и 23. јула ове године, те "Дијаманта", с роком употребе до 11. марта идуће године, већ данас би требало бити повучено из продаје у десетак контролираних објеката, углавном хипермаркета у Тузланском кантону. Анализе, које је радио Федерални завод за јавно здравство, потврдиле су да је код тих производа смањене вриједности јодног броја. 

Неџад Бешлић, главни инспектор Управе за инспекцијске послове ТК, каже да су и протеклог мјесеца тржишно-туристички инспектори узорковали прехрамбене артикле у угоститељским објектима, затим објектима брзе прехране и месницама широм ТК. Анализама је утврђено да у 19 случајева постоје позитивни налази.

Све анализе прослијеђене су санитарним инспекторима, а власнике објеката у којима су пронађене неправилности очекују казне од високих новчаних до затварањуа објеката.

Необичан је податак да је од 19 случајева позитивних налаза у чак четири забиљежена неправилност у ресторанима "Сезам", власника Зорана Челекетића, који важе за најпосјећеније и највеће у Тузли.

Тирак дао упуте

Начелник Санитарне инспекције Кантона Сарајево Осман Капетановић казао нам је да нису добили никакав допис од Управе за инспекцијске послове ФБиХ како би провели анализу производа.

То нам је потврдио и директор Управе Ибрахим Тирак, казавши да је јучер дао упуте за обављање анализе те да ће се у петак одлучити шта даље.