Dnevni avaz: Radi obrazovanja većeg broja stručnjaka za evropske integracije koji će raditi na poslovima približavanja zemlje EU, pet bh. državnih službenika pohađat će u akademskoj 2008/2009. godini postdiplomski studij na Univerzitetu West of England u Bristolu.

Iznos od 580.000 eura za finansiranje ovog studija osigurala je Evropska unija, a odabrani studenti – Adnan Rahimić, Enida Šeherac, Željka Jurić, Edina Avdić i Dejan Buha – jučer su u Sarajevu zvaničino potpisali ugovore o stipendiranju. Rahimić iz Mostara pripravnik je u Ministarstvu obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo. Na konkurs za studij prijavio se isključivo zbog zanimljivosti teme. Vidio sam da je riječ o evropskim integracijama. To me veoma interesira – kaže Rahimić, koji s kolegama u utorak putuje u Brisel.

Tridesetogodišnja Banjalučanaka Željka Jurić zaposlena je tri godine u Upravi za indirektno oporezivanje. Raduje se studiranju u inozemstvu i usavršavanju engleskog jezika.

Očekujem da ću steći nova znanja i iskustva koja će mi pomoći u mom budućem radu. Možda i neke nove metode pokušamo uvesti u našu državnu administraciju – kaže nam Jurić.

Studenti se u domovinu vraćaju u julu sljedeće godine kako bi četvrti semestar proveli u pripremanju i pisanju magistarskih radova.