Nezavisne novine: SARAJEVO – Vlada FBiH nije realizovala ni pola zadataka koje je sama sebi zadala Operativnim planom rada za ovu godinu, upozoravaju iz opozicije.

"Pokazuje se da su sva naša upozorenja i strahovi koje smo izražavali kod usvajanja tog programa rada bili opravdani. Nismo sretni zbog toga i bili bismo zadovoljni da je Vlada FBiH realizovala bar pola od planiranog, ali nažalost nije. Što je najgore, teško da će se to do kraja godine promijeniti", kaže Nermin Nikšić, šef Kluba SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Prema operativnom planu za ovu godinu, Vlada FBiH je predvidjela da će završiti privatizaciju telekoma i nekoliko drugih velikih preduzeća u FBiH i s tim novcem pokrenuti niz investicijskih projekata. Bile su planirane aktivnosti koje će rezultirati porastom domaće proizvodnje za 7,6 posto, zaposlenosti za 3,5 posto, izvoza roba za 20 posto, industrijske proizvodnje za 8,5 posto, plata za 7,6 posto i cijena na malo do 1,5 posto.

Između ostalog, bila je predviđena gradnja luke u Neumu, obnova pruga Konjic – Čapljina i Sarajevo – Bradina, organizacija nastupa građevinskih preduzeća na inozemnom tržištu, te strategija reforme penzionog i invalidskog sistema u FBiH, kao i niz drugih projekata i zakonskih rješenja.

Juče nismo uspjeli dobiti komentar premijera FBiH Nedžada Brankovića, a dopremijer i ministar finansija Vjekoslav Bevanda smatra da je urađeno onoliko koliko je bilo novca.

"Ne mogu precizno govoriti o ukupnim rezultatima Vlade FBiH, ali je Ministarstvo finansija izvršilo gotovo sve iz plana, čak i neke projekte koji nisu bili u planu, ali ih je život tražio. No, nerijetko se desi da mediji ne izvijeste baš o svemu što Vlada radi, pa tako ni javnost nema ukupnu sliku", kaže Bevanda.

U Centru za promociju civilnog društva upozoravaju da upravo zbog ovakvog odnosa Vlade FBiH prema vlastitim planovima rada analitičari ukazuju da je Vlada FBiH "neefikasna i nesposobna".

"Vlada realizuje mali procenat vlastitih planova i u kriznim situacijama nema adekvatan odgovor, što znači da nema kvalitetan plan i ozbiljan pristup ključnim reformama, a bez takvog pristupa nema kvalitetnog rada za građane. Dok, primjera radi, u Hrvatskoj Vlada sama pokreće inicijativu za sniženje cijene, kod nas sve ostaje na verbalnim izjavama", kaže Ševko Bajić iz ove organizacije.