Nezavisne novine: Nikola Špirić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, ocijenio je da je trenutna ekonomska situacija u BiH mnogo povoljnija nego što postoji spremnost da se o tome javno govori.

"Imam osjećaj kao da se trudimo da predočimo BiH kao besperspektivnu zemlju, iako ekonomski pokazatelji demantuju takva nastojanja", rekao je Špirić tokom okruglog stola "Provođenje mjera ekonomske politike BiH u 2008. godini", koji je juče u Bijeljeni organizovala kompanija "Bobar"“.

On je istakao da ono što BiH danas ima nije dovoljno i naglasio da je zadatak i cilj Savjeta ministara da obezbjedi trend kretanja BiH ka EU. Gavrilo Bobar, domaćin sastanka, kazao je da je provođenje ekonomske politike zadatak svih poslovnih ljudi BiH.

"Moramo da stvaramo poslovni ambijent i jednostavno ekonomsko tržište", kazao je Bobar.

Špirić je poslije razgovora sa direktorom Fonda PIO RS Zoranom Mastilom rekao da treba sačekati sudski epilog tužbe Fonda protiv Federalnog zavoda PIO/MIO.

Naveo je da su prethodne odluke Doma za ljudska prava i Suda za ljudska prava u Strazburu, koje su donesene u korist RS, argument na strani Srpske.