Od 1. januara naredne godine biće ukinute carine za 95 odsto robe koja se u BiH uvozi iz država Evropske unije i procjenjuje se da će u 2009. godini to donijeti manjak u budžetu za oko 120 miliona KM, prenosi regionalni portal Seebiz.net.

Prošlog mjeseca zbog smanjivanja i ukidanja carina, poslije potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruaživanju sa EU u državnu kasu BiH slilo se sedam miliona maraka manje.

U Vijeću ministara BiH već traže načine kako da popune tu "rupu" i moguće je da bude povećan jedan od tri poreza – porez na dodatnu vrijednost, akcize ili direktni porezi.

S obzirom na učestale zahtjeve da se PDV smanji, nije realno očekivati njegovo povećanje, pa je, kako se ističe, najverovatnije da će skočiti akcize što bi dovelo do poskupljenja kafe, cigareta, alkohola i ostalih roba koje spadaju u tzv. visokotarifne, odnosno smatraju se luksuzom.

"Šta god da se odluči, ceh će platiti građani. Jedini pravi lijek je promjena ustavne strukture zemlje. U Federaciji BiH imamo preglomaznu administraciju na koju odlazi velika količina novca i svi se utrkuju ko će povećati plate. Sve dok se ta administracija ne smanji, porezi će biti visoki", upozorio je zamjenik ministra finansija u Vijeću ministara BiH Fuad Kasumović.