Nezavisne novine: BANJALUKA – Poreska uprava Republike Srpske naplatila je u prvih sedam mjeseci ove godine 999,5 miliona KM javnih prihoda.

Od ovog iznosa 984 miliona KM odnosi se na direktne poreze, što je za 30,67 odsto više u odnosu na isti period 2007. godine.

Poreska uprava RS navodi da je najveći porast naplaćenih direktnih poreza ostvaren po osnovu poreza na dobit i to za 79,26 odsto. Zabilježeno je povećanje i po osnovu ostalih prihoda, općinskih organa uprave, prihoda od davanja na eksploataciju prirodnih resursa, studentske upisnine i školarine, takse iz prinudne naplate i to za 51,64 odsto.

Rast od 41,58 odsto zabilježen je i kod prihoda naplaćenih po osnovu kazni za prekršaje i troškove prekršajnog postupka, saobraćajne prekršaje, a povećala se i naplata ostalih direktnih poreza, kao što su prihodi po osnovu taksa i naknada za 22,36 odsto.

Prikupljeni prihodi fondova socijalnog osiguranja za sedam mjeseci ove godine iznose 550,10 miliona KM i veći su za 29 odsto u odnosu na ukupno naplaćene prihode fondova u istom periodu 2007. godine.