Dnevni avaz: Za plaće predstavnika vlasti BiH i ostalih zaposlenika u državnim institucijama ovog mjeseca je iz budžeta potrošeno više od 4,7 miliona KM.

Male korekcije

Rezultat je to primjene Zakona o plaćama i naknadama u BiH, koji je i pored brojnih primjedbi i negodovanja usvojene prije dva mjeseca u Parlamentu BiH.

Tim zakonom najviše su nagrađeni članovi Predsjedništva, ministri i parlamentarci čija su primanja povećana za 100 posto, odnosno udvostručena, pa će mjesečno zarađivati i do 7.000 KM, dok su vrlo male korekcije napravljene u primanjima vojnika i policajaca.

Zamjenik ministra finansija BiH Fuad Kasumović kaže da se, kada se saberu primanja svih 22 hiljade zaposlenih, dolazi do podataka da su plaće u prosjeku porasle za 15,8 posto.

To se uklapa u naša očekivanja, prema kojima smo na godišnjem nivou trebali dodatnih 55 miliona za plate – kaže Kasumović.

On ističe da je ovo povećanje plaća bilo nerealno i da su toga svjesni.

Ali,  bili smo prisiljeni da ovo uradimo zbog takmičenja entiteta i kantona u javnoj potrošnji.

Oni su podigli plaće nerealno i ne na osnovu pokazatelja koji se koriste u svim normalnim ekonomijama, a to je porast domaće proizvodnje. Povećanje ni na jednom nivou nije bilo na tom osnovu, nego je to bio udar na državu da bi stručni kadar prešao na entitetski nivo –  kaže Kasumović.

Davanje mandata

On smatra kako je jedina nada da potrošnja, pa i povećanje plaća, bude uređena na realnim osnovama, formiranjem Fiskalnog vijeća, koji će činiti entitetski i državni premijeri i ministri finansija.

Prva sjednica trebala bi biti održana i u septembru očekujem da će pravilnicima i poslovnicima sebi dati mandat da rade posao koji se od njih očekuje. To je potrebno jer je u proceduri donošenja zakona izbačeno sve ono što je bitno, zbog ustupka prema RS, da bi on uopće mogao proći – kaže Kasumović.