Дневни аваз: За плаће представника власти БиХ и осталих запосленика у државним институцијама овог мјесеца је из буџета потрошено више од 4,7 милиона КМ.

Мале корекције

Резултат је то примјене Закона о плаћама и накнадама у БиХ, који је и поред бројних примједби и негодовања усвојене прије два мјесеца у Парламенту БиХ. Тим законом највише су награђени чланови Предсједништва, министри и парламентарци чија су примања повећана за 100 посто, односно удвостручена, па ће мјесечно зарађивати и до 7.000 КМ, док су врло мале корекције направљене у примањима војника и полицајаца. Замјеник министра финансија БиХ Фуад Касумовић каже да се, када се саберу примања свих 22 хиљаде запослених, долази до података да су плаће у просјеку порасле за 15,8 посто. То се уклапа у наша очекивања, према којима смо на годишњем нивоу требали додатних 55 милиона за плате – каже Касумовић. Он истиче да је ово повећање плаћа било нереално и да су тога свјесни. Али, били смо присиљени да ово урадимо због такмичења ентитета и кантона у јавној потрошњи. Они су подигли плаће нереално и не на основу показатеља који се користе у свим нормалним економијама, а то је пораст домаће производње. Повећање ни на једном нивоу није било на том основу, него је то био удар на државу да би стручни кадар прешао на ентитетски ниво – каже Касумовић.

Давање мандата

Он сматра како је једина нада да потрошња, па и повећање плаћа, буде уређена на реалним основама, формирањем Фискалног вијећа, који ће чинити ентитетски и државни премијери и министри финансија.Прва сједница требала би бити одржана и у септембру очекујем да ће правилницима и пословницима себи дати мандат да раде посао који се од њих очекује. То је потребно јер је у процедури доношења закона избачено све оно што је битно, због уступка према РС, да би он уопће могао проћи – каже Касумовић.