Nezavisne novine: U prostorijama banjalučke knjižare "Papirus", koja je u vlasništvu preduzeća "Glas srpski – Trgovina", juče je zvanično puštena u rad prva fiskalna kasa u RS.

Prvi sertifikat kojim je ozvaničen početak procesa fiskalizacije u RS direktorici ovog preduzeća Branki Paspalj uručio je Mile Banika, zamjenik direktora Poreske uprave RS.

Aleksandar Džombić, ministar finansija RS, kome je prvom izdat fiskalni račun jer je kupio digitron, kazao je da je fiskalizacija prvog maloprodajnog objekta veliki događaj za RS, koji potvrđuje da su i Vlada i Poreska uprava RS u potpunosti spremne za njeno provođenje.

"Vlada RS je odlučna u tome da proces fiskalizacije, u kome će oko 70.000 poreskih obveznika u svoje prodajne objekte morati uvesti fiskalne kase, okonča do 31. decembra", istakao je Džombić.

On je naglasio da je jedan od najznačajnijih efekata provođenja fiskalizacije, pored suzbijanja sive ekonomije i povećanja prihoda s ciljem dodatnih fiskalnih rasterećenja, dolazak do preciznih podataka o nivou krajnje potrošnje u RS, koji će imati ulogu značajnog argumenta prilikom raspodjele prihoda od PDV-a na nivou BiH.

Iskustva zemalja koje su provele fiskalizaciju pokazala su, kazao je Džombić, da su za 20 odsto povećale prihode na godišnjem nivou, što bi za RS značilo oko 200 miliona maraka više u entitetskoj kasi.

Iz Poreske uprave RS su naglasili da su tehnički i kadrovski spremni za aktivno uvođenje fiskalnih sistema i da uskoro kreću u akciju provjere poreskih obveznika. Upozoravaju da su kazne za neuvođenje fiskalnih kasa kreću između 2.500 KM do 15.000 KM, pa čak i do zatvaranja radnje na 60 dana.

Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma RS, istakao je da je uvođenje fiskalnih kasa ključni korak ka stvaranju uređenog tržišta u RS, odnosno da će se od sada tačno znati porijeklo sve robe koja se kupuje.

"U narednih mjesec i po dana planiramo da uvedemo fiskalne sisteme u 60 maloprodajnih objekata koliko ih ima na području cijele RS, čime ćemo raditi brže i efikasnije, te stvoriti bolji sistem kontrole robe i prometa", rekla je direktorica "Glasa srpskog – Trgovine".

Branka Paspalj je podsjetila da je od privatizacije "Glasa srpskog" poboljšanjem asortimana u njihovim maloprodajnim objekatima promet povećan za 40 odsto, što još, ističe, nije prava slika njihovih realnih mogućnosti.

Prvu fiskalnu kasu je proizvela banjalučka "Mikroelektronika", trenutno jedini ovlašteni distributer fiskalnih kasa u RS. U ovom preduzeću kažu da mogu sastaviti između 15.000 i 20.000 fiskalnih kasa mjesečno.

"Zajedno s našim partnerom 'Dateksom' iz Bugarske nudimo širok spektar fiskalnih sistema – od mobilnih sistema kasa za operatere koji rade napolju sve do kasa koje se koriste za 60.000 artikala", rekao je Dragan Praštalo, direktor "Mikrolektronike".

On je kazao da se njihove fiskalne kase mogu nabaviti u velikom broju prodavnica tehničke robe širom RS.