Независне новине: У просторијама бањалучке књижаре "Папирус", која је у власништву предузећа "Глас српски – Трговина", јуче је званично пуштена у рад прва фискална каса у РС. Први сертификат којим је озваничен почетак процеса фискализације у РС директорици овог предузећа Бранки Паспаљ уручио је Миле Баника, замјеник директора Пореске управе РС.

Александар Џомбић, министар финансија РС, коме је првом издат фискални рачун јер је купио дигитрон, казао је да је фискализација првог малопродајног објекта велики догађај за РС, који потврђује да су и Влада и Пореска управа РС у потпуности спремне за њено провођење.

"Влада РС је одлучна у томе да процес фискализације, у коме ће око 70.000 пореских обвезника у своје продајне објекте морати увести фискалне касе, оконча до 31. децембра", истакао је Џомбић. Он је нагласио да је један од најзначајнијих ефеката провођења фискализације, поред сузбијања сиве економије и повећања прихода с циљем додатних фискалних растерећења, долазак до прецизних података о нивоу крајње потрошње у РС, који ће имати улогу значајног аргумента приликом расподјеле прихода од ПДВ-а на нивоу БиХ.

Искуства земаља које су провеле фискализацију показала су, казао је Џомбић, да су за 20 одсто повећале приходе на годишњем нивоу, што би за РС значило око 200 милиона марака више у ентитетској каси. Из Пореске управе РС су нагласили да су технички и кадровски спремни за активно увођење фискалних система и да ускоро крећу у акцију провјере пореских обвезника. Упозоравају да су казне за неувођење фискалних каса крећу између 2.500 КМ до 15.000 КМ, па чак и до затварања радње на 60 дана.

Предраг Глухаковић, министар трговине и туризма РС, истакао је да је увођење фискалних каса кључни корак ка стварању уређеног тржишта у РС, односно да ће се од сада тачно знати поријекло све робе која се купује.

"У наредних мјесец и по дана планирамо да уведемо фискалне системе у 60 малопродајних објеката колико их има на подручју цијеле РС, чиме ћемо радити брже и ефикасније, те створити бољи систем контроле робе и промета", рекла је директорица "Гласа српског – Трговине". Бранка Паспаљ је подсјетила да је од приватизације "Гласа српског" побољшањем асортимана у њиховим малопродајним објекатима промет повећан за 40 одсто, што још, истиче, није права слика њихових реалних могућности. Прву фискалну касу је произвела бањалучка "Микроелектроника", тренутно једини овлаштени дистрибутер фискалних каса у РС. У овом предузећу кажу да могу саставити између 15.000 и 20.000 фискалних каса мјесечно.

"Заједно с нашим партнером 'Датексом' из Бугарске нудимо широк спектар фискалних система – од мобилних система каса за оператере који раде напољу све до каса које се користе за 60.000 артикала", рекао је Драган Праштало, директор "Микролектронике". Он је казао да се њихове фискалне касе могу набавити у великом броју продавница техничке робе широм РС.