Nezavisne novine: SARAJEVO – Vlasti BiH mogle bi povećati stopu PDV-a kako bi nadoknadile smanjenje prihoda od carina, koje je uslijedilo nakon početka primjene Privremenog sporazuma između BiH i EU, kazao je jučer Fuad Kasumović, zamjenik ministra finansija BiH.
"Prihodi od carina imaju veliki udio u prihodima države. Početkom primjene sporazuma s EU prihodi od carina su smanjeni za 10 do 20 odsto. U narednim mjesecima postupno ćemo nastaviti smanjivati i ukidati carine za ostale proizvode iz EU, što znači još manje prihoda. To se može nadoknaditi jedino povećanjem direktnih ili indirektnih poreza. Povećanje PDV-a je jedna od mogućnosti", kazao je on.
Pojasnio je da za povećanje direktnih poreza treba provesti sveobuhvatnu reformu u oba entiteta, što je tek u začetku.
"PDV je već dobro uhodan sistem. Povećanje PDV-a je lakše rješenje koje će donijeti brže punjenje budžeta", istakao je Kasumović.
Svjestan je da će povećanje poreza osjetiti građani, te da će ono još više opteretiti ionako porezima opterećenu privredu.
"Povećanje poreza je kratkoročna mjera kojoj političari vole pribjegavati. Dugoročno rješenje za BiH jeste smanjenje državnog aparata koji troši ogromne sume novca", rekao je Kasumović.

Carine manje za sedam miliona KM

Analiza prihoda od carina za juli ove u odnosu na isti mjesec prošle godine pokazuje da su prihodi pali sa 30 na 23 miliona KM. Međutim, ukupni prihodi od indirektnih poreza za isti period su porasli za 2,9 odsto, jer je povećan uvoz, ali i cijena uvoznih proizvoda na svjetskom tržištu, kazao Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje.

Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kaže kako Upravni odbor ove uprave nije razmatrao mogućnost povećanja stope PDV-a, koja trenutno iznosi 17 odsto.
"Upravni odbor razgovarao je o načinima da se ublaži pad prihoda od carina. Govorili su o povećanju akciza na luksuznu robu, a ne o povećanju PDV-a", pojasnio je Kovačević.
BiH je od 1. jula ove godine počela s postupnim ukidanjem i smanjenjem carina na proizvode iz EU.