Независне новине: САРАЈЕВО – Власти БиХ могле би повећати стопу ПДВ-а како би надокнадиле смањење прихода од царина, које је услиједило након почетка примјене Привременог споразума између БиХ и ЕУ, казао је јучер Фуад Касумовић, замјеник министра финансија БиХ.

"Приходи од царина имају велики удио у приходима државе. Почетком примјене споразума с ЕУ приходи од царина су смањени за 10 до 20 одсто. У наредним мјесецима поступно ћемо наставити смањивати и укидати царине за остале производе из ЕУ, што значи још мање прихода. То се може надокнадити једино повећањем директних или индиректних пореза. Повећање ПДВ-а је једна од могућности", казао је он. Појаснио је да за повећање директних пореза треба провести свеобухватну реформу у оба ентитета, што је тек у зачетку.

"ПДВ је већ добро уходан систем. Повећање ПДВ-а је лакше рјешење које ће донијети брже пуњење буџета", истакао је Касумовић. Свјестан је да ће повећање пореза осјетити грађани, те да ће оно још више оптеретити ионако порезима оптерећену привреду.

"Повећање пореза је краткорочна мјера којој политичари воле прибјегавати. Дугорочно рјешење за БиХ јесте смањење државног апарата који троши огромне суме новца", рекао је Касумовић.

Царине мање за седам милиона КМ

Анализа прихода од царина за јули ове у односу на исти мјесец прошле године показује да су приходи пали са 30 на 23 милиона КМ. Међутим, укупни приходи од индиректних пореза за исти период су порасли за 2,9 одсто, јер је повећан увоз, али и цијена увозних производа на свјетском тржишту, казао Ратко Ковачевић из Управе за индиректно опорезивање.

 

Ратко Ковачевић, гласноговорник Управе за индиректно опорезивање БиХ, каже како Управни одбор ове управе није разматрао могућност повећања стопе ПДВ-а, која тренутно износи 17 одсто.

"Управни одбор разговарао је о начинима да се ублажи пад прихода од царина. Говорили су о повећању акциза на луксузну робу, а не о повећању ПДВ-а", појаснио је Ковачевић.

БиХ је од 1. јула ове године почела с поступним укидањем и смањењем царина на производе из ЕУ.