Nezavisne novine: BANJALUKA – U novom administrativnom centru Vlade RS stupila je na snagu Odluka o kućnom redu kojom, između ostalog, zaposlenima nije dozvoljeno da primaju privatne posjete, te da se nepotrebno zadržavaju po hodnicima i tuđim kancelarijama.
Odluku o kućnom redu u ponedjeljak je donijela Službe za zajedničke poslove Vlade RS, a zaposleni na posao ne mogu dolaziti u kratkim pantalonama, klompama, papučama, tregericama i atletskim majicama.
U Birou za odnose s javnošću kazali su da je odluka dostavljena svim zaposlenim radnicima, a da se njom "utvrđuju pravila kojima se obezbjeđuje rad, ponašanje na radu i u vezi s radom, dostojno ugleda zaposlenih u ministarstvima, organima republičke uprave i stručnim službama Vlade".
"Kućni red treba da poštuju svi zaposleni, funkcioneri i druga lica koja stalno ili privremeno borave u zgradi Vlade", kazali su u Birou.
Odlukom je precizirano radno vrijeme, prijem i kretanje stranaka, kretanje i izgled zaposlenih, unošenje i iznošenje stvari, te zaštita imovine i lica.
Kućnim redom je predviđeno da zaposleni ne smiju u toku radnog vremena primati privatne posjete, osim u hitnim ili drugim izuzetnim slučajevima. Nije im dozvoljeno nepotrebno kretanje i zadržavanje po hodnicima i kancelarijama u kojima ne rade, te u holu i prostoru ispred prijavnice.
"Svi zaposleni, uključujući i funkcionere u zgradi Vlade dužni su da, pažnjom dobrog domaćina, koriste i čuvaju osnovna sredstva čiji je vlasnik ili korisnik Vlada RS", navodi se u Odluci o kućnom redu.
Nepridržavanje kućnog reda, kako su naveli u Vladi, predstavlja povredu radne obaveze i dužnosti.
Službenici u Vladi RS podržavaju Odluku o kućnom redu, a njeno donošenje smatraju potpuno opravdanim.
"Znali su se događati propusti kada je riječ o ulasku i kretanju ljudi 'izvana' u zgradi Vlade, a kućnim redom je i to precizirano. Takođe, od strane pojedinih službenica bilo je i neprimjernog odjevanja. U potpunosti podržavam ovu odluku o kućnom redu", kazao je jedan službenik Vlade RS.

Nema ulaska nasilnicima

Ulazak i boravak u zgradi Vlade RS nije dozvoljen licima pod uticajem alkohola, opojnih droga ili drugih toksičnih sredstava, kao i licima koja se nasilnički ili nedolično ponašaju.
Ulaz nije dozvoljen ni osobama koje su neprikladno obučene i koje nemaju identifikacioni dokument. Licima za koje se osnovano pretpostavlja da bi ometala rad, ugrožavala zdravlje i život zaposlenih i posjetilaca takođe nije dozvoljen ulaz. U navedenim slučajevima ulazak u zgradu nije dozvoljen ni licima zaposlenim u Vladi RS.

Zabranjeno unošenje alkohola

U zgradu Vlade RS nije dozvoljeno unošenje vatrenog i hladnog oružja, municije, zapaljivih i eksplozivnih materija, te naprava i materija koje mogu izazvati opštu opasnost. Nije dozvoljeno ni unošenje alkohola, opojnih i toksičnih materija, grijnih tijela, alata, uređaja za optičko ili zvučno snimanje, slikanje i emitovanje (kamere, mikrofoni, tranzistori, radio i TV prijemnici), te slične stvari i oprema. U zgradu nije dozvoljeno uvođenje kućnih ljubimaca, unošenje reklamnih proizvoda i propagandnog materijala.