Nezavisne novine: SARAJEVO – Vijeće ministara BiH planira da izgradi novu zgradu za smještaj državnih ministarstava, ureda i agencija, potvrdio je jučer Fuad Kasumović, zamjenik ministra finansija i terezora BiH.

Kasumović, koji je i nacionalni koordinator za obnovu nekadašnje zgrade Izvršnog vijeća SR BiH, objašnjava da je parlament BiH zadužio Vijeće ministara da riješi problem smještaja državnih institucija.

"Problem je što trenutno godišnje plaćamo oko 20 miliona KM za zakupninu prostora. Izgradnja nove zgrade izgleda kao najbolje rješenje. Razmišljamo o tri moguće lokacije u Sarajevu, pored hotela 'Bristol', u blizini državne bolnice i pored Zemaljskog i Historijskog muzeja BiH", rekao je Kasumović.

Pojasnio je kako će do kraja godine biti završene smjernice za rješavanje pitanja smještaja državnih institucija, te donošenja odluka o izgradnji nove zgrade.

"Nemamo podatak koliko će koštati izgradnja nove zgrade. Trenutno se prikupljaju podaci o broju uposlenih i rade projekcije za dalje jačanje državnih institucija. Na osnovu tih podataka ocijenit ćemo koliko nam je prostora potrebno. Kao što sam rekao, trenutno plaćamo 20 miliona KM godišnje za zakup. U narednih pet godina potrošit ćemo 100 miliona nastavimo li s ovom praksom. Znate li šta se može izgraditi za 100 miliona", ističe Kasumović.

Dio šest državnih ministarstava i Direkcije za evropske integracije BiH u međuvremenu je preselio u nakadašnju zgradu Izvršnog vijeća SR BiH, a danas zgradu prijateljstva BiH i Grčke, koja je obnovljena zahvaljujući finansijskoj pomoći Vlade Grčke. Kasumović naglašava kako je ovim riješen samo dio problema jer je rasterećena zgrada državnog parlamenta.

"Zgrada prijateljstva BiH i Grčke potpuno je useljena. Time smo riješili dio problema smještaja, ali još ostaju desetine agencija i ureda koje su raštrkane po gradu u iznajmljenim prostorima. Mi moramo imati sve ove agencije želimo li napredovati, a izuzetno je skupo nastaviti plaćati veliku zakupninu", zaključio je on.