Независне новине: САРАЈЕВО – Вијеће министара БиХ планира да изгради нову зграду за смјештај државних министарстава, уреда и агенција, потврдио је јучер Фуад Касумовић, замјеник министра финансија и терезора БиХ.

Касумовић, који је и национални координатор за обнову некадашње зграде Извршног вијећа СР БиХ, објашњава да је парламент БиХ задужио Вијеће министара да ријеши проблем смјештаја државних институција.

"Проблем је што тренутно годишње плаћамо око 20 милиона КМ за закупнину простора. Изградња нове зграде изгледа као најбоље рјешење. Размишљамо о три могуће локације у Сарајеву, поред хотела 'Бристол', у близини државне болнице и поред Земаљског и Хисторијског музеја БиХ", рекао је Касумовић.

Појаснио је како ће до краја године бити завршене смјернице за рјешавање питања смјештаја државних институција, те доношења одлука о изградњи нове зграде.

"Немамо податак колико ће коштати изградња нове зграде. Тренутно се прикупљају подаци о броју упослених и раде пројекције за даље јачање државних институција. На основу тих података оцијенит ћемо колико нам је простора потребно. Као што сам рекао, тренутно плаћамо 20 милиона КМ годишње за закуп. У наредних пет година потрошит ћемо 100 милиона наставимо ли с овом праксом. Знате ли шта се може изградити за 100 милиона", истиче Касумовић.

Дио шест државних министарстава и Дирекције за европске интеграције БиХ у међувремену је преселио у накадашњу зграду Извршног вијећа СР БиХ, а данас зграду пријатељства БиХ и Грчке, која је обновљена захваљујући финансијској помоћи Владе Грчке. Касумовић наглашава како је овим ријешен само дио проблема јер је растерећена зграда државног парламента.

"Зграда пријатељства БиХ и Грчке потпуно је усељена. Тиме смо ријешили дио проблема смјештаја, али још остају десетине агенција и уреда које су раштркане по граду у изнајмљеним просторима. Ми морамо имати све ове агенције желимо ли напредовати, а изузетно је скупо наставити плаћати велику закупнину", закључио је он.